•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

IUI, IVF/ICSI behandeling en bewaren embryo's

Print 

IUI

Voor een IUI behandeling meldt u, zowel de vrouw als de man, zich op het afgesproken tijdstip op het laboratorium. Het zaad kan zowel thuis als in de kliniek worden geproduceerd. U levert het zaad in bij het laboratorium waar het vervolgens wordt bewerkt. Dit duurt ongeveer een uur. Dan brengt een arts of nurse practitioner de zaadsuspensie met goed bewegende zaadcellen in de baarmoeder van de vrouw.

IVF/ICSI

Op de dag van de eicelpunctie meldt u, zowel de vrouw als de man, zich bij het laboratorium. De man kan het zaad meenemen van huis of op de afdeling produceren. U levert het zaad in voor de zaadbewerking. Na het gesprek met de arts, neemt de vrouw plaats in de behandelkamer naast het laboratorium en prikt de arts de eiblaasjes aan. Een verpleegkundige assisteert hierbij. Direct na de punctie worden de eicellen opgezocht in het laboratorium. Een laboratoriummedewerker zal u doorgeven hoeveel eicellen er gevonden zijn en informeert u over de kwaliteit van het zaad.

Dezelfde dag zal het zaad van de man bij de eicellen van de vrouw gebracht worden, de inseminatie. Bij IVF worden de zaadcellen bij de eicellen in een kweekschaaltje gelegd. Bij ICSI wordt in iedere eicel één zaadcel naar binnengebracht. De volgende dag worden de geïnsemineerde eicellen geïnspecteerd op bevruchting. De dag(en) erna worden de bevruchte eicellen (de embryo’s) beoordeeld op aantal cellen en andere kenmerken die de laborant (embryoloog) onder de microscoop bekijkt.
Na twee of drie dagen wordt de beste embryo uitgekozen voor plaatsing in de baarmoeder (de embryotransfer - ET). Op die dag zal een laboratoriummedewerker u ’s ochtends voor 10.00 uur bellen om een tijd af te spreken voor de terugplaatsing.

4-cellig embryo, dag 2

Dag 2, viercellig embryo

Bewaren embryo’s

Soms zijn er meerdere embryo’s van goede kwaliteit. Deze embryo’s kunnen ingevroren worden en bewaard. Ingevroren embryo’s kunnen later worden ontdooid en geplaatst. Meer informatie over het bewaren van embryo’s kunt u vinden via de onderstaande link naar de cryobank.