•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Cryobank

Print 

De afdeling Voortplantingsgeneeskunde beschikt over een Cryobank. Dit maakt het mogelijk om van patiënten zaad, eicellen, embryo’s en eierstokweefsel in te vriezen en te bewaren.

Invriezen en bewaren

Het materiaal wordt bewerkt, in rietjes overgebracht en in vloeibare stikstof, bij – 196º C ingevroren. Het materiaal wordt voor invriezen gemengd met een cryoprotectant; dit is een vloeistof die zoveel mogelijk voorkomt dat het materiaal beschadigd wordt door invriezen en ontdooien.
Ingevroren materiaal van meerdere patiënten wordt in één cryovat bewaard. Om een kruisbesmetting te voorkomen is het noodzakelijk dat uw bloed van tevoren wordt onderzocht op de virussen hepatitis B, C en HIV.

Behoud van vruchtbaarheid (fertiliteitspreservatie)

Bij sommige ziektes of door een behandeling zoals bestraling of chemotherapie, kan uw vruchtbaarheid worden aangetast. Bij mannen en jongens kan het testisweefsel aangetast worden waardoor de aanmaak van zaadcellen verstoord raakt. Bij vrouwen kunnen de eierstokken beschadigd raken waardoor de rijping van eicellen niet goed verloopt.
Door voorafgaand aan de behandeling zaad, eicellen, embryo’s of eierstokweefsel te bewaren in de cryobank, is het in veel gevallen mogelijk om in de toekomst toch eigen kinderen te verwekken. Op deze site beschrijven we in het kort de verschillende mogelijkheden.

Invriezen zaad

Bij mannen en jongens vanaf ongeveer 12 jaar bestaat de mogelijkheid om zaad te laten invriezen. Als u in de toekomst een kinderwens heeft, is het mogelijk het ingevroren zaad hiervoor te gebruiken. Of u hiervoor in aanmerking komt bespreekt u met uw behandelend arts. De arts regelt ook de aanvraag bij de afdeling Voortplantingsgeneeskunde.
Op dit moment is er (nog) geen mogelijkheid voor het bewaren van zaad bij jonge jongens die nog geen zaadlozing kunnen opwekken.

Bewaren embryo’s

Bij vrouwen met een vaste partner bestaat de mogelijkheid om embryo’s in te vriezen die ontstaan bij een IVF-behandeling. Dit kan alleen als de behandeling (bijvoorbeeld de chemokuur) die u moet ondergaan enkele weken uitgesteld kan worden. In deze weken kan dan een IVF-behandeling uitgevoerd worden. In het laboratorium worden eicellen met het zaad van uw partner bevrucht. De embryo’s die ontstaan worden ingevroren en kunnen op een later tijdstip geplaatst worden in de baarmoeder. Deze behandeling wordt ook wel ‘spoed-IVF’ genoemd. Uw behandelend arts en een arts van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde zullen met u bespreken of u in aanmerking komt voor deze behandeling.

Bewaren eicellen

Bij vrouwen bestaat de mogelijkheid om eicellen in te vriezen. Dit kan alleen als de behandeling die u moet ondergaan enkele weken uitgesteld kan worden. Deze tijd is nodig om voldoende eicellen te laten groeien door middel van een hormoonbehandeling. Als u van uw ziekte genezen bent en kinderwens heeft kunnen de eicellen ontdooid worden en in het laboratorium met het zaad van uw partner bevrucht worden. In Nederland is het invriezen en ontdooien van eicellen mogelijk, mits de gezondheid van de kinderen die hieruit ontstaan onderzocht wordt. Uw behandelend arts en een arts van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde bespreken met u of u in aanmerking komt voor deze behandeling.

Bewaren eierstokweefsel

Bij vrouwen en meisjes kan eierstokweefsel (ovariumweefsel) worden ingevroren. Dit eierstokweefsel wordt bewaard met het doel het later te gebruiken om een eigen zwangerschap mogelijk te maken. Of dit lukt, is op dit moment nog niet zeker omdat deze behandeling nog in ontwikkeling is (experimenteel).

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de folders die u hieronder kunt downloaden.

​​​​​​​