•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Donorspermabank

Print 
​​​

De afdeling Voortplantingsgeneeskunde beschikt over een donorspermabank die onderdeel is van de Cryobank. Paren waarbij de man geen zaadcellen aanmaakt, lesbische paren en alleenstaande vrouwen kunnen in aanmerking komen voor een behandeling met donorzaad. Hiervoor wordt in het laboratorium zaad van donoren ingevroren en bewaard.

 zaadcellen

Alleen als u een eigen donor heeft, kunt u zich aanmelden voor behandelingen. Als u een behandeling met zaad van een anonieme (opspoorbare) donor wilt, dan kunt u hiervoor terecht bij andere klinieken in de regio. Wij maken in het UMCG ook geen gebruik van ingevroren zaad afkomstig uit een buitenlandse (commerciële) donorspermabank .​

Wet donorgegevens

De wet ‘Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting’ bepaalt dat zaaddonoren opspoorbaar moeten zijn voor de kinderen die zijn ontstaan uit donorzaad. De Donorspermabank verstrekt gegevens van donoren en gegevens van de vrouwen die via donorzaad een kind hebben gekregen aan de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting. Deze stichting bewaart de gegevens in een centraal register. Donorkinderen, ouders van donorkinderen en huisartsen kunnen via de Stichting gegevens van de donor opvragen.