•  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Meest gestelde vragen over vruchtbaarheidsbehandelingen en de coronacrisis​​

Print 
Waarom wordt een vruchtbaarheidsbehandeling uitgesteld tijdens de Coronacrisis?  

We snappen dat het erg moeilijk is om met deze tegenslag om te gaan. Vooral als je de droom hebt van een gezin. Hoewel vruchtbaarheidszorg en voortplanting een belangrijk recht is, zijn er behoorlijke risico's voor uw gezondheid als u wordt blootgesteld aan het coronavirus. Op dit moment zijn daarom alle klinieken die fertiliteitsbehandelingen uitvoeren gestopt. Voor vruchtbaarheidszorg is contact met veel zorgverleners nodig. Elk contact vergroot de kans dat u geïnfecteerd raakt. Bij een besmetting kunt u erg ziek worden. Hierdoor kunt u voor lange tijd in het ziekenhuis worden opgenomen of zelfs overlijden. Daarom bevelen de internationale organisaties voor vruchtbaarheidsbehandelingen op dit moment aan om vruchtbaarheidszorg uit te stellen tot na de crisis. Tot het hoogtepunt van de crisis voorbij is, geldt de volgende aanbeveling:

 • Uitstellen van alle vruchtbaarheidsbehandelingen
 • Uitstellen van follikelpuncties en embryotransfers (IVF)
 • Uitstellen van onderzoeken naar de vruchtbaarheid (bijvoorbeeld bloedonderzoek, echoscopisch onderzoek en baarmoederfoto)
Heeft het uitstellen van mijn behandeling invloed op mijn kans om een kind te krijgen?  

De meeste mensen zijn blij wanneer ze eindelijk starten met IVF, IUI of andere vruchtbaarheidsbehandelingen. We vinden dan ook het vervelend om uw behandeling door de coronacrisis uit te moeten stellen. Maar we kunnen u geruststellen. Er is geen bewijs dat het uitstellen van de behandeling met een paar maanden de kans om een kind te krijgen beïnvloedt. Ook niet bij een hogere leeftijd of lage eicelvoorraad.

Ik hoor dat behandelingen die uit voorzorg worden gedaan zijn gestopt; worden IVF en andere vruchtbaarheidsbehandelingen gezien als een voorzorg behandeling?   

Geen enkele zorgverlener vindt dat een vruchtbaarheidsbehandeling een voorzorg behandeling is. Onvruchtbaarheid is een ziekte en behandeling van onvruchtbaarheid is medisch noodzakelijk. Maar er is een verschil tussen een behandeling die zelfs voor een paar dagen niet kan worden uitgesteld, zoals een hartoperatie na een hartinfarct, en een behandeling zoals IVF. Deze is belangrijk, maar geen medisch noodgeval. Op dit moment stellen we ook andere belangrijke niet-spoedeisende behandelingen uit, zoals plaatsen van een kunstheup, operaties aan de ogen, kaak of rug.  

Zijn mijn ingevroren embryo's, eicellen of sperma veilig?  

Ja. Er is geen bedreiging voor de veiligheid van ingevroren eicellen, sperma of embryo's. Het UMCG onderhoudt de opslagvaten altijd goed. En dat gaat nu ook door.

Moet ik een zwangerschap voorkomen tijdens coronacrisis?   

We raden u geen zwangerschap af. Maar, we zeggen ook niet dat er geen risico is. Er is een kleine kans bij jonge vrouwen en mannen om  ernstig ziek te worden van het coronavirus. Wereldwijd wordt gezien dat zwangere vrouwen met het coronavirus een grotere risico hebben om ernstig ziek te worden dan niet zwangere vrouwen.
Als u zwanger bent, is het belangrijk om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals handen wassen met zeep, uw gezicht niet aanraken, een mond-neus masker dragen in publieke ruimtes en sociale (fysieke) afstand nemen. Alleen zo kunt u uw risico dat u in aanraking komt met het coronavirus kleiner maken.
Onder ‘coronavaccinatie tijdens zwangerschap en vruchtbaarheidsbehandeling’ kunt u meer lezen over vaccins tegen het coronavirus.

Wat kan ik zelf doen nu mijn vruchtbaarheidsbehandeling uitgesteld?   

Sommige mensen gebruiken deze tijd om hun algemene gezondheid te verbeteren. Stoppen met roken of afvallen tot een gezond gewicht verbeteren bijvoorbeeld het succes van de vruchtbaarheidsbehandeling. Deze periode is een goede gelegenheid om u te concentreren op voeding en gewoonten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Als u zich nu voorbereidt, bent u klaar om met de behandeling te beginnen zodra het weer veilig is om dit te doen.

Wanneer kan ik de vruchtbaarheidsbehandeling weer starten?  

Vruchtbaarheidsklinieken moeten zich houden aan de richtlijnen over veiligheid van zorg. Zodra het medisch veilig is en de kans op overdracht van het virus veel kleiner is, starten we de behandelingen zo snel mogelijk weer op.

Ik denk dat ik zwanger ben, moet ik een echo- en bloedonderzoek laten doen om de zwangerschap te bevestigen?   

Ja! Onze kliniek is open voor echo-onderzoek van de zwangerschap. Dit wordt namelijk gezien als zorg die niet kan worden uitgesteld. U kunt onze afdeling bellen om een afspraak te maken. Bloedonderzoek is meestal niet nodig.

Bij mij is kanker vastgesteld en chemotherapie wordt aangeraden. Kan ik nog steeds proberen mijn eicellen of zaad in te vriezen?   

Ja! Als uw kankerbehandeling mogelijk uw toekomstige vruchtbaarheid aantast, is het invriezen van eicellen of zaad een spoedbehandeling. Dit gaat door. Uw behandelend arts kan hiervoor contact opnemen met onze kliniek.

Als ik ziek word of positief test op het coronavirus, wanneer is het dan veilig om zwanger te worden?  

Een Corona-infectie kan weken duren. We weten van andere luchtweginfecties, zoals de griep, dat zwangere vrouwen een hoger risico hebben op ernstige problemen. Het is daarom verstandig om te wachten met zwanger worden tot u geen symptomen meer heeft.
U kunt starten met vruchtbaarheidsbehandeling 1 maand na de laatste symptomen van het corona virus.

Is het coronavirus gevaarlijk voor de ongeboren baby?  

Er is geen bewijs dat het virus tijdens de zwangerschap op een baby kan overgaan. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam, een aangeboren afwijking of doodgeboorte.
Bij vrouwen met het coronavirus worden er in het laatste trimester iets meer vroeggeboortes gezien.  Een vroeggeboorte geeft een risico op meer medische problemen.

Is een zwangere vrouw zieker van het coronavirus?  

Vrouwen die zwanger zijn hebben een groter risico om zieker te worden van het corona virus dan vrouwen die niet zwanger zijn. Bij vrouwen met het coronavirus worden er in het laatste trimester  meer vroeggeboortes gezien, meestal als gevolg medisch handelen. Met andere woorden als een zwangere vrouw ernstig ziek is van een corona infectie wordt de bevalling soms opgewekt of wordt er een keizersnede gedaan om de moeder beter te kunnen behandelen.

Kan ik een miskraam krijgen van coronavirus?  

Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het coronavirus niet vaker een miskraam of dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het coronavirus.

Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling?  

Vroeggeboorte komt iets vaker voor bij baby’s van moeders die het coronavirus hadden. Het is nog niet duidelijk of dit komt door de infectie van de moeder. Elke dag komt er meer informatie beschikbaar. Het is mogelijk dat we hierover in de loop van de tijd meer weten of nog andere problemen ontdekken. Een moeder met het coronavirus kan de baby besmetten na de bevalling. Een moeder met het coronavirus moet daarom hygiënemaatregelen treffen om besmetting te voorkomen.

Ik vind het erg moeilijk om met deze situatie om te gaan. Wat kan ik doen?  

We weten dat een vruchtbaarheidsbehandeling voor stress zorgt. Zeker nu in de coronacrisis met veel onzekerheid. U kunt proberen om deze stress te verminderen:

 • Lees betrouwbare en actuele informatie. Een betrouwbare bron is bijvoorbeeld het RIVM.
 • Beperk uw gebruik van sociale media en andere nieuwsbronnen. bepaal voor uzelf een tijdstip om nieuws te verzamelen en kies ook momenten om juist niet te kijken. Stop een uur of langer voor het slapen gaan met het gebruik van technische apparaten en zet ze uit.
 • Gebruik apps voor ontspanning of mindfulness om angst en spanning te verminderen en beter te slapen. Doe een yoga-oefening via YouTube. Richt u op het huidige moment en denk niet te veel vooruit.
 • Leid uzelf af met onderwerpen die niet over corona gaan. Het helpt om u in ieder geval een ½ uur per dag op andere dingen te concentreren.
 • Besteed aandacht aan de berichten die u zichzelf geeft. Uzelf positief toespreken kan helpen. Zeg bijvoorbeeld: "Dit is niet de situatie die ik had verwacht, maar het betekent niet dat het uiteindelijk niet zal lukken."
 • Blijf in contact met vrienden en familie. Gebruik hiervoor een virtuele verbinding via telefoon of videochat. Door verbonden te blijven met anderen voelt u zich minder geïsoleerd.
 • Kijk eens op freya.nl. Dit is de vereniging voor patiënten met vruchtbaarheidsproblemen. Op de website is het mogelijk om te chatten met andere paren in dezelfde situatie.

  Ook kan het UMCG u doorverwijzen naar een getrainde zorgverlener, die u tips geeft over het omgaan met de stress en de emoties in deze periode. U kunt een belconsult of videoconsult afspraak maken met uw arts als u vragen heeft. De afspraak maakt u via het secretariaat. Via Skype is ook een consult met een medisch maatschappelijk werker van onze afdeling mogelijk. Neem ook daarvoor contact op met ons secretariaat.

​​​​