• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Ik ben bevallen

Print 

Het komt voor dat de kraamvrouw en/of de baby extra zorg nodig hebben na de bevalling. U blijft dan nog een paar dagen op de kraamafdeling.

Geboren worden is voor een baby een grote overgang. En meestal lukt dit zonder problemen. Maar na de geboorte verandert er veel voor de baby. Hij moet zelf ademhalen, drinken en zichzelf warm houden. De eerste uren zijn heel belangrijk, daarom houden we goed in de gaten of dit de baby lukt. We letten op:

  • de kleur van de baby
  • de spierspanning van de baby
  • de ademhaling en geluiden van de baby
  • de temperatuur van de baby
  • het vrijliggen van het gezicht en neus


Ook als u alleen bent met de baby, is het belangrijk om daar op te letten.

Huid-op-huid-contact

Als het kan, leggen we na de bevalling de baby eerst bloot op de borst van de moeder. Lichamelijk contact is namelijk net zo belangrijk als eten en verzorging. Als de baby op de borst ligt, gaat het vaak ook op zoek naar de borst. Huidcontact is de eerste weken belangrijk omdat het fijn is voor ouder en baby. Het is goed voor de binding en de baby huilt minder. En als u borstvoeding geeft komt de productie vaak makkelijker op gang. De baby drinkt meestal zijn eerste borst- of flesvoeding in het eerste uur na de bevalling.

Als huid op huid contact niet kan omdat de baby of de moeder moe is of pijn heeft dan kan de baby ook bij de partner liggen, of anders in de wieg.

Eerst naar de kinderarts

Soms gaat door een moeilijke of veel te vroege bevalling de baby eerst naar de kinderarts. Deze kijkt hoe het met de baby gaat en beslist of de baby op de kinderafdeling/neonatologie moet worden opgenomen of naar de kraamafdeling mag. Op de kinderafdeling kunnen u en uw partner buidelen. Het moet dan wel goed genoeg gaan met de baby.

Na de bevalling

Als de bevalling goed is gegaan, kunt u een paar uur daarna samen naar huis. Als na de bevalling nog observatie van u of de baby nodig is, gaat u naar de kraamafdeling. Uw partner kan de hele dag bij u blijven en ook blijven slapen.

Heeft u zelf geen medische zorg meer nodig, maar uw baby wel? Dan kunt u 8 tot 10 dagen na de bevalling met uw baby op de kraamafdeling blijven. Daarna gaat uw kind als dat nodig is, naar de kinderafdeling en gaat u naar huis.

Kraamtranen

Veel moeders voelen zich na de bevalling intens gelukkig. Maar in de eerste dagen na de bevalling kunt u zich ook verdrietig of nerveus voelen en veel huilen. We noemen dit kraamtranen of baby blues. Dit is heel normaal en komt door een verandering van de hormonen in uw lichaam na uw bevalling. Meestal gaat dit na een week vanzelf over. Blijft u lang somber, neem dat contact op met uw huisarts. ​

Samen op een kamer

We vinden het belangrijk dat uw baby 24 uur per dag bij u kan zijn. Uw baby ligt daarom in een wiegje bij u op een 1-persoonskamer. Ook als de baby extra zorg nodig heeft, kan het soms toch bij u op de kamer blijven. We houden de baby dan goed in de gaten via een monitor die de hartslag, ademhaling en het zuurstof in het bloed meet. We kunnen ook antibiotica geven via een infuus of de suikerspiegel in het bloed op peil houden. Als het nodig is, kan uw baby tijdelijk in een couveuse bij u op kamer liggen. Uw partner kan de hele dag bij u blijven en ook blijven slapen​.

 

Gezinsgerichte zorg  en natuurlijke omgeving als uitgangspunt

Voor baby’s is de overgang naar de buitenwereld groot. Ze komen uit een warme en comfortabele omgeving, met gedempt licht en geluid. Een omgeving waarin het kind zich in een gebogen houding, omgeven door warm vocht (vruchtwater), vrij kan bewegen, begrensd door de zachte baarmoederwand. Als de baby geboren wordt komt het in een nieuwe omgeving terecht met veel licht, geluid en activiteiten, wat even wennen zal zijn. Voor te vroeg geboren kinderen is de overgang nog groter omdat hun oren, ogen en brein minder rijp zijn. In onze zorg proberen we hier rekening mee te houden.  

Draagdoek

Wilt u uw baby in een doek dragen? Onze consulenten kunnen u hier informatie over geven en helpen bij he tknopen van een draagdoek.

Wie werken er

Op de kraamafdeling werken verloskundigen, verpleegkundigen en kraamverzorgenden. Als het nodig betrekken we andere medisch specialisten bij uw zorg. De verloskundige stemt de zorg op elkaar af. De verpleegkundige of kraamverzorgende doet de nodige controles bij u en uw kind. Zij begeleiden u in het zelf verzorgen van uw baby. Als de medische situatie het toelaat gaat u weer snel naar huis. Thuis herstelt u het best.