• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Keizersnede

Print 

Een keizersnede is een operatie waarbij uw kind via een snede in de buikwand, ter wereld komt. De gynaecoloog adviseert een keizersnede als een bevalling via de vagina niet mogelijk is of te grote risico’s met zich meebrengt voor u, uw kind of u beiden. De ingreep duurt ongeveer 45 minuten en wordt op het operatiecentrum van het UMCG uitgevoerd.

 

In het UMCG gaan we zoveel mogelijk uit van de natuurlijke keizersnede. Dit houdt in dat u, moeder en kind, met uw partner (als deze aanwezig is) bij elkaar blijft, zowel tijdens als na de operatie. De verdoving is een ruggenprik zodat de moeder de geboorte bewust kan meemaken. Tijdens de keizersnede kunt u meekijken met de geboorte van uw kind. U ziet uw kind gelijk, u heeft direct contact met elkaar.

Huid-op-huid contact

Vervolgens droogt de verpleegkundige uw kind af en legt het bloot bij u op de borst. Het proces van huid op huid contact is belangrijk voor de binding tussen moeder en kind. De hartslag en temperatuur van uw kind stabiliseert gelijk als het op uw huid ligt. Daarnaast is het belangrijk voor het succesvol op gang komen van de borstvoeding.


Zolang u in de operatiekamer bent is de verpleegkundige verantwoordelijk voor de zorg van uw kind. Als u daarna naar de uitslaapkamer gaat, is een andere verpleegkundige of kraamverzorgende verantwoordelijk voor de zorg van uw kind. Als u borstvoeding wilt geven, zal zij u helpen om uw kind aan de borst te leggen.

Uw kind blijft bij u en uw partner, zolang uw kind in goede conditie blijft en er geen complicaties optreden tijdens of na de operatie.

Als de keizersnede onder narcose plaatsvindt, kan uw partner of andere naaste, de operatie vanuit de familiekamer volgen.