• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Schaamlipkanker

Print 

Schaamlipkanker of kanker van de vulva, is een kwaadaardige aandoening van de huid rond de ingang van de schede. De klachten beginnen vaak met jeuk, branderigheid of irritatie. Schaamlipkanker geeft vaak pijn, vooral tijdens en na het plassen.Soms is een zwelling of zweertje voelbaar en treedt bloedverlies op. De ziekte komt vooral bij oudere vrouwen voor. De helft van de vrouwen met schaamlipkanker is 74 jaar of ouder.

Schaamlipkanker is een zeldzame ziekte. Daarom worden patiënten met schaamlipkanker in gespecialiseerde ziekenhuizen behandeld. Het UMCG coördineert voor de drie noordelijke provincies en de kop van Overijssel de behandeling van patiënten met schaamlipkanker.

Patiënten met schaamlipkanker worden verwezen naar de polikliniek Gynaecologische Oncologie. De gynaecologisch oncoloog geeft u informatie over het vooronderzoek. Vervolgens zal in een teambespreking op grond van  het stadium van uw ziekte een behandelplan worden opgesteld. Deze behandeling  bestaat meestal uit een operatie (in het UMCG). Soms is daarna  nog bestraling nodig. De informatie op deze site geeft u een gedetailleerd overzicht van onderzoeken en behandelingen die mogelijk zijn in het UMCG.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram