• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Eierstokkanker

Print 

Eierstokkanker is kanker van de bekledende cellen van eierstok of eileider. Eierstokkanker ontwikkelt zich vaak zonder symptomen. De ziekte wordt vaak in een laat stadium ontdekt. Eierstokkanker ontstaat meestal bij vrouwen boven de 50 jaar, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Een bepaalde vorm van eierstokkanker, de kiemceltumor, komt juist vooral bij jonge meisjes voor en veel minder bij volwassen vrouwen.

Eierstokkanker is een betrekkelijk zeldzame ziekte. De behandeling bestaat uit een combinatie van operatie en chemotherapie. Omdat de operatie vaak complex is, kan deze het best worden uitgevoerd door een daartoe gespecialiseerd gynaecologisch oncoloog. Voorafgaand aan de behandeling worden patiënten met een verdenking op eierstokkanker daarom besproken met een gynaecologisch oncoloog van het UMCG.  

Patiënten met eierstokkanker kunnen worden verwezen naar de polikliniek Gynaecologische Oncologie. De gynaecologisch oncoloog geeft u informatie over het vooronderzoek. Vervolgens zal in een teambespreking een behandelplan worden opgesteld. Deze behandeling kan beginnen met een operatie  of met chemotherapie. Dit laatste kan ook in een van de samenwerkende ziekenhuizen toegediend worden. De informatie op deze site geeft u een gedetailleerd overzicht van onderzoeken en behandelingen die mogelijk zijn in het UMCG.