• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Baarmoederhalskanker

Print 

Baarmoederhalskanker is kanker van de bekledende cellen van de baarmoederhals. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich langzaam en heeft een jarenlang voorstadium. Voorstadia zijn op te sporen door middel van een uitstrijkje te maken van de baarmoederhals.

Met een kleine operatie aan de baarmoederhals kan dit voorstadium van kanker verwijderd worden. Als zo'n voorstadium niet wordt opgespoord en behandeld, kan baarmoederhalskanker ontstaan.

Baarmoederhalskanker is een betrekkelijk zeldzame ziekte. Daarom worden patiënten met baarmoederhalskanker in gespecialiseerde ziekenhuizen behandeld. Het UMCG coördineert voor de drie noordelijke provincies en de kop van Overijssel de behandeling van patiënten met baarmoederhalskanker.

Patiënten met baarmoederhalskanker worden verwezen naar de polikliniek Gynaecologische Oncologie. De gynaecologisch oncoloog geeft u informatie over het vooronderzoek. Vervolgens zal in een teambespreking op grond van  het stadium van uw ziekte een behandelplan worden opgesteld. Deze behandeling kan bestaan uit een operatie (in het UMCG) of uit bestraling, vaak in combinatie met chemotherapie. Dit laatste kan ook in een van de samenwerkende ziekenhuizen uitgevoerd worden. De informatie op deze site geeft u een gedetailleerd overzicht van onderzoeken en behandelingen die mogelijk zijn in het UMCG. 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram