• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Baarmoederkanker

Print 

Baarmoederkanker of baarmoederlichaamkanker is kanker van het slijmvlies (endometrium) van de baarmoederholte. Het is de meest voorkomende vorm van kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Baarmoederkanker komt vooral voor na de overgang en presenteert zich met vaginaal bloedverlies. De behandeling bestaat uit een operatieve verwijdering van de baarmoeder en eierstokken. Dit kan per kijkoperatie of open buikoperatie. 

Patiënten met baarmoederkanker kunnen worden verwezen naar de polikliniek Gynaecologische Oncologie. Met name bij bijzondere vormen van baarmoederkanker is dit het geval. De gynaecologisch oncoloog geeft u informatie over het vooronderzoek. Vervolgens zal in een teambespreking op grond van kenmerken van uw ziekte een behandelplan worden opgesteld. Deze behandeling kan bestaan uit een operatie, eventueel gevolgd door bestraling, vaak in combinatie met chemotherapie.

Onderzoeken

Er zijn verschillende onderzoeken nodig om de diagnose kanker te kunnen stellen. Daarnaast heeft niet elke patiënt dezelfde voorgeschiedenis en klachten. Daarom wordt voor elke patiënt een individueel onderzoekstraject afgesproken. De arts of verpleegkundige bespreekt met u in de onderzoeksfase welke (aanvullende) onderzoeken nodig zijn.

Tijdens deze gesprekken krijgt u veel informatie. Om u hier op voor te bereiden hebben we een lijst gemaakt met gespreksonderwerpen. Hierop staan onderwerpen die tijdens de gesprekken aan de orde kunnen komen. U kunt vóór het gesprek de lijst doornemen en aankruisen welke onderwerpen u belangrijk vindt en in elk geval met de arts of verpleegkundige wilt bespreken.