•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

EU-COST Action over therapietrouw-technologie

Print 

De Cooperation in Science and Technology (COST) van de Europese Unie heeft besloten het European Network to Advance Best Practices & Technologies on Medication Adherence (ENABLE) voor 4 jaar te financieren. Het netwerk bestaat uit 22 landen en de hoofdaanvrager is Job van Boven van de afdeling Klinische Farmacie & Farmacologie van het UMCG. Hij is ook de oprichter van het multidisciplinaire Noord-Nederlandse Therapietrouw Expertise Centrum MAECON.

De subsidie gaat onder meer worden gebruikt om:

  • Therapietrouw expertise centra op te zetten in verschillende Europese landen
  • Nieuwe therapietrouw ondersteunende technologie (bijv. smart inhalers, slimme pilpotjes, pilstrips, apps, big data) te reviewen en de implementatie ervan te ondersteunen
  • Congressen, stakeholder meetings en short-term fellowships voor jonge onderzoekers te organiseren

Van Boven: "We weten dat bijna 50 procent van de mensen die chronisch medicijnen gebruikt moeite heeft deze goed te nemen. Verkeerd gebruik kan tot onnodige ziekte, opnames en hoge kosten leiden. Juist in deze tijd zijn slimme technologieën die patiënten op afstand kunnen helpen meer profijt te hebben van hun medicijn (en behandelaars helpen medicatie op maat te sturen), meer dan ooit nodig. We kijken er dan ook erg naar uit om de Europese implementatie van deze technologie in een stroomversnelling te brengen."

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram