•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Faciliteiten

Print 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Middels de fysieke situering binnen de muren van het Universitair Medisch Centrum Groningen, een van Nederlands grootste academische ziekenhuizen met >10.000 werknemers, heeft MAECON toegang tot een breed scala aan state-of-the-art faciliteiten waaronder laboratoria, meetinstrumenten, databases en netwerken relevant voor therapietrouw metingen en interventies. Zie hieronder voor een specificatie van de diverse faciliteiten:

Analyse laboratorium, ziekenhuisapotheek en klinische trial ondersteuning  

Het laboratorium waar MAECON gebruik van kan maken is een state-of-the-art analytisch laboratorium welke voldoet aan alle internationale kwaliteitscriteria, zoals ISO. Het lab heeft diverse gevalideerde methoden beschikbaar om geneesmiddelconcentraties te meten in bloed, urine en haar. Hieronder vallen ook verschillende tandem mass spectrometry liquid-chromatography (LC-MS/MS) apparaten. Het lab is fysiek onderdeel van de afdeling Klinische Farmacie & Farmacologie van het UMCG en wordt geleid door prof. dr. Daan J. Touw. Deze afdeling beschikt ook over een gecertificeerde ziekenhuisapotheek, een poliklinische apotheek, een geneesmiddel bereidingsunit en klinische geneesmiddel trial support unit.

​Databases  

Geneesmiddel aflever database gelinkt aan het LifeLines cohort

MAECON heeft toegang tot de grootste apotheek aflever database van Noord Nederland. In deze database, genaamd IADB.nl zitten de (anonieme) geneesmiddel aflevergegevens van ongeveer 600.000 patiënten uit meer dan 60 openbare apotheken in de drie noordelijke provincies (Groningen, Friesland, Drenthe). Dit komt overeen met een dekking van ongeveer 20% van de inwoners van Noord Nederland. Alle geneesmiddelgebruikers die geen bezwaar hebben gemaakt zijn geincludeerd, onafhankelijk van verzekeringspolis en daarom is dit een representatieve doorsnede van de totale populatie regionale geneesmiddelgebruikers. Data wordt verzameld sinds 1994 en dit betekent een maximale longitudinale follow-up van 25 jaar. De database bevat alle receptplichtige medicatie die is uitgegeven via openbare apotheken. Over-the-counter en medicatie verstrekt via ziekenhuisapotheken zit er niet in. Sinds 2017 is de IADB.nl databases gelinkt aan het Groningse LifeLines cohort, een initiatief genaamd PharmLines. Ook zijn links met de database van CBS mogelijk.  Middels de database zijn reeds verscheidene therapietrouw studies verricht met een brede range van medicijnen (cardiovasculair, diabetes, asthma/COPD, osteoporose, antibiotica etc). De database wordt gecoordineerd door prof. dr. Eelko Hak, van MAECON's leden en werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling Pharmaco-Epidemiology, -Economics & -Therapy.

Klinische eerstelijns database

MAECON kan toegang bieden tot een grote eerstelijnszorg database van patiënten met type 2 diabetes. Het Groningen Initiative to Analyse Type 2 diabetes Treatment (GIANTT) project is een regionale samenwerking tussen huisartsen en wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen met als doel de kwaliteit van zorg voor patiënten met diabetes mellitus type 2 te verbeteren. Sinds 2004 wordt anonieme praktijkdata verzameld van ongeveer 50.000 patiënten met type 2 diabetes. Data omvat o.a. alle geneesmiddelvoorschriften, diagnoses en lab data. GIANTT is eerder gebruikt in verschillende therapietrouw studies rondom diabetes en cardiovasculaire medicatie. De GIANTT database wordt gecoordineerd door MAECON lid prof. dr. Petra Denig. Voor meer informatie, zie de GIANTT website

Nationale NIVEL zorgdatabases

Via MAECON's leden die part-time bij het Nederlandse Onderzoeksinstituut NIVEL werken heeft MAECON toegang tot verschillende nationale databases. Hieronder vallen de NIVEL huisartsen database en vragenlijst data van panels van geneesmiddelgebruikers en zorgverleners (bijv. Het Nursing Staff Panel). Deze databases worden gecoordineerd door prof. dr. Liset van Dijk en dr. Marcia Vervloet

Klinische netwerken  

Huisartsen netwerk

MAECON werkt nauw samen met het General Practitioners Research Institute (GPRI). GPRI is een spin-off van het UMCG en wordt geleid door huisarts en MAECON dr. Janwillem Kocks . GPRI is een onafhankelijk instituut dat onderzoek verricht in samenwerking met huisartsen in de regio Groningen en daaromheen. Alle huisartsen die deelnemen binnen GPRI hebben een Good Clinical Practice training gevolgd en werken via de Helsinki declaratie voor onderzoek. Het GPRI netwerk heeft toegang tot potentieel 80.000 eerstelijns patiënten die benaderd kunnen worden voor o.a. therapietrouw onderzoek in de huisartsenpraktijk.

Apothekers netwerk

MAECON werkt nauw samen met de lokale apothekersvereniging, de Groninger Apotheken Vereniging (GAV). De GAV is een netwerk van ongeveer 70 apotheken in de regio Groningen en Noord Drenthe. Het network biedt een platform voor geneesmiddelgebruiksstudies in de apotheekpraktijk. Eén van de taken van de GAV is het aanbieden van onderwijs op het gebied van therapietrouw aan de apothekers in de noordelijke regio. De GAV heeft al eerder deelgenomen aan therapietrouw studies van de Rijksuniversiteit Groningen en heeft zichzelf ook als partner aan MAECON gecommitteerd.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram