• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Vallen (bij ouderen)

Print 

U struikelt of valt regelmatig, of u bent bang om te vallen. Het is u of uw huisarts niet duidelijk waarom u valt en hoe dat voorkomen kan worden. Op hoge leeftijd zijn er meerdere redenen om te struikelen of te vallen. U heeft bijvoorbeeld last van verminderde kracht of u heeft bepaalde lichamelijke ziekten. Ook het gebruik van geneesmiddelen kan een rol spelen. Uw huisarts heeft u doorgestuurd naar het Universitair Centrum voor Ouderengeneeskunde (UCO) voor verder onderzoek.

Het onderzoek

Tegelijk met de uitnodiging voor het onderzoek ontvangt u een vragenlijst. Hierin staan enkele vragen over de manier waarop u valt en welke medicijnen u gebruikt. U vult deze vragenlijst thuis in (eventueel samen met een familielid) en neemt hem mee naar het UCO.

Bij het UCO bezoekt u de valpolikliniek. Daar onderzoeken een arts en een fysiotherapeut waarom u valt en of daar iets aan te doen is. De arts is een internist ouderengeneeskunde die gespecialiseerd is in de medische zorg voor ouderen. De arts zal u uitgebreid lichamelijk onderzoeken. De fysiotherapeut laat u verschillende oefeningen doen en test daarmee uw kracht en bewegelijkheid.

Ze bespreken samen met u de antwoorden die u heeft gegeven op de vragenlijst. Het hele onderzoek duurt ongeveer 2 à 3 uur.

Andere onderzoeken

Afhankelijk van de uitkomsten kan het zijn dat een andere medisch specialist u nog onderzoekt, bijvoorbeeld een neuroloog. Andere onderzoeken kunnen zijn:

Als er meer onderzoek nodig is, dan maken we daarvoor een vervolgafspraak.

Uitslag van het onderzoek

Voor de uitslagen van het onderzoek komt u op een andere dag terug bij het UCO. Tijdens het gesprek zal de arts u vertellen welke behandeling eventueel mogelijk is of dat eerst verder onderzoek nodig is. We sturen een brief aan uw verwijzer over de uitslag van het onderzoek, het vervolg en eventuele behandelmogelijkheden.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij vallen. Dit kunnen 1 of meer van deze behandelingen zijn:

  • aanpassing van uw medicatie
  • een trainingsprogramma, in het UMCG of door een fysiotherapeut bij u thuis
  • advies over het gebruik van hulpmiddelen
  • meer specialistische behandeling, afhankelijk van het probleem
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram