• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Afdeling Orthopedie

Print 

​​Patiënten worden op de afdeling Orthopedie behandeld door orthopedisch chirurgen, specialisten in opleiding, verpleegkundig specialisten (VS)  en Physician Assistants (PA). Onder verantwoordelijkheid van de specialist coördineren deze gespecialiseerde zorgprofessionals (VS/PA) de samenwerking met verschillende verpleeghuizen en dragen zij bij aan de zorg op de afdeling, polikliniek en operatiecentrum.

De afdeling beschikt over één verpleegafdeling, waar 31 patiënten kunnen worden opgenomen.

Deelspecialismen

Op de afdeling Orthopedie zijn verschillende hoofdlijnen in patiëntenzorg te onderscheiden. Speciale aandacht is er voor knie- en heupproblemen, rugproblematiek en traumapatiënten. Andere deelspecialismen liggen op het gebied van de kinderorthopedie en de oncologie.
Het UMCG is een universitair medisch centrum. Specialistische zorg voor patiënten die zeldzame, moeilijk te diagnosticeren en of moeilijk te behandelen aandoeningen hebben, behoort tot de kerntaken van het UMCG. Patiënten met ingewikkelde orthopedische aandoeningen worden vaak naar de afdeling Orthopedie van het UMCG doorverwezen. Voorbeelden hiervan zijn patiënten die niet alleen een orthopedische klacht hebben, maar ook zogenaamde ‘nevendiagnosen’ (bijv. reuma, kanker of suikerziekte).

Veel voorkomende ziekten en aandoeningen

Orthopedische aandoeningen zijn alle ziekten van het houdings- en bewegingsapparaat. Dit zijn de spieren, botten en gewrichten.

Veel voorkomende ziekten en aandoeningen zijn:

 • Ontstekingen in gewrichten; 
 • Ontwrichtingen van gewrichten; 
 • Slijtage in botten of gewrichten; 
 • Gescheurde pezen en banden; 
 • Botbreuken; 
 • Rugklachten; 
 • Open ruggetje (spina bifida); 
 • Reuma; 
 • Oncologische aandoeningen

Wetenschappelijk onderzoek & onderwijs

Het fundamentele onderzoek is ondergebracht bij het onderzoeksprogramma van het Kolff instituut van het UMCG. Er wordt onder andere onderzoek verricht op het gebied van van biomateriaal gerelateerde infecties en de ontwikkeling van infectieresistente coatings, Daarnaast wordt er onderzoek ontwikkeld op het gebied van herstel van gewrichtsschade en preventie en behandeling van artrose. Doel is manieren te vinden om de 'beperkte' regeneratiecapaciteit van gewrichtskraakbeen te stimuleren en tegelijkertijd verdere schade te voorkomen door middel van aangepaste belasting van het betreffende gewricht.

Orthopedische ingrepen en determinanten van bewegingsgedrag

Dit onderzoek is ondergebracht in het Public Health and Health Services Research (PHR) programma van de onderzoeksschool SHARE van het UMCG. In deze lijn ligt de nadruk op wetenschappelijk onderzoek dat is gericht op het beïnvloeden en meten van herstel van bewegen in relatie tot orthopedische ingrepen. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar het toepassen van computergenavigeerde chirurgie,  revalidatieprogramma’s en het ontwikkelen van nieuwe methoden om bewegen en herstel van bewegen te kunnen meten.
Naast wetenschappelijk onderzoek verzorgt de afdeling wetenschappelijk onderwijs voor studenten Geneeskunde en studenten Biomedische technologie. Studenten lopen op de afdeling co-schappen, keuzeco-schappen en wetenschappelijke stages.

Medewerkers

Op de afdeling Orthopedie werken naast het afdelingshoofd nog 10 orthopedisch chirurgen, arts-assistenten, wetenschappelijk onderzoekers, Verpleegkundig specialisten en Physician Assistants. Er werkt een orthopedisch instrumentenmaker en een orthopedisch schoenmaker. Op de verpleegeenheid werken naast de hoofdverpleegkundige nog  verpleegkundigen, zorg - en voedingsassistenten. Op de polikliniek en op de kliniek werken velerlei ondersteunende medewerkers, waarvan de administratie de grootste groep is. Er zijn permanent  co-assistenten, stagiairs en leerlingen aanwezig.  

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram