• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

De MMT-helicopter

Print 

​​Nederland heeft elf traumacentra. Het UMCG is door de minister van VWS aangewezen als één van de vier traumacentra met helikopter. In principe verplaatst het MMT zich bij daglicht met de helikopter. Zonder last van het verkeer te hebben of van de grote afstanden binnen het verzorgingsgebied, kan de helikopter het MMT heel snel naar de patiënt brengen. Ook kan de helikopter een patiënt naar een ziekenhuis brengen als dat nodig is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De EC 135

Het MMT van het UMCG vliegt met een Eurocopter EC 135. Het toestel heeft twee motoren die het een maximum snelheid geven van 256 km/u. Dat betekent dat het MMT in dertig minuten aan de uiterste rand van het inzetgebied kan zijn. Met een volle tank kan het toestel nog steeds bijna tweederde van zijn eigen leeggewicht (1460 kg) aan nuttige lading meenemen. Omdat de EC 135 een kleinere helikopter is – de rotor heeft een diameter van slechts 10 meter – heeft hij weinig ruimte nodig om te landen. Een vrije ruimte van 25 bij 25 meter is voldoende. Dit is ideaal voor een MMT-heli omdat hij zo makkelijker dichtbij een ongeval kan landen. Al deze eigenschappen maken het toestel zeer geschikt om als MMT-helikopter te dienen. Bijna een derde van de ruim 300 EC 135’s die tot nu toe zijn gebouwd wordt als reddingshelikopter ingezet.

Net als de meeste andere reddingshelikopters heeft de EC 135 geen wielen maar skids. Dit zijn een soort skies. Deze zijn nodig om landingen op ongelijkmatige of minder stevige ondergrond mogelijk te maken. Het toestel kan hierdoor niet rijden.

Thuisbasis Eelde

De MMT-helikopter heeft als thuisbasis vliegveld Eelde. Eerder was dit altijd het dak van het UMCG. Soms wordt nog gebruik gemaakt van het helikopterdek. Het dek staat met een eigen lift in directe verbinding met de Spoedeisende h​​ulp en het operatiecentrum van het UMCG. Een ingevlogen patiënt kan zo met een minimum aan tijdsverlies worden opgenomen.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram