•  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Invloed van een IC-opname

Print 

​​​​​​​Op een intensive care gaat de zorg 24 uur per dag door. Ondanks dat we proberen de omgeving van de patiënten zo rustig mogelijk te houden, is dat niet altijd mogelijk. Er is altijd activiteit, artsen en verpleegkundigen overleggen en de aanwezige apparaten kunnen veel geluid maken.

Door alle omgevingsgeluiden op de IC is het niet altijd makkelijk voor een patiënt om een dag- en nachtritme aan te houden. Het kan het dag- en nachtritme zelfs zo erg in de war brengen dat het invloed heeft op de gemoedstoestand van de patiënt. Dit noemen we ook wel een delier.

Delier

Een delier is een acute verwardheid en komt regelmatig voor bij mensen met een lichamelijke ziekte. Een delier ontstaat doordat de hersenen niet meer goed is staat zijn om alle prikkels samen te voegen tot een logisch en samenhangend beeld van de werkelijkheid. De verwardheid neemt af als de onderliggende lichamelijke ziekte geneest. Patiënten hebben zelf vaak niet door dat ze in de war zijn, dat merkt vooral hun omgeving.​

U kunt een aantal dingen doen die de verwarring kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door als u op bezoek komt te zeggen wie u bent en waarom u komt. Herhaal dit als het nodig is. Andere tips zijn:

 • Noem de dag en de plaats. Bijvoorbeeld ‘Het is vandaag 21 december en je bent in het UMCG op de intensive care. Vertel ook waarom hij of zij daar is: 'Je bent gisteren aan je hart geopereerd’. 
 • Spreek rustig en in korte zinnen. Stel eenvoudige vragen: ‘Heb je lekker geslapen?’ Stel geen dubbele vragen zoals ‘Heb je lekker geslapen of ben je steeds wakker geweest?
 • Bezoek is erg belangrijk, maar veel personen tegelijk of te lang op bezoek is voor een patiënt vermoeiend en verwarrend. Vraag de verpleegkundige om advies
 • Neem wat vertrouwde zaken mee van huis, zoals een foto van familieleden.
 • Let erop dat uw naaste bril en/of gehoorapparaat gebruikt​ als hij die heeft.​

Praten met de patiënt 

Als patiënten met een beademingsbuis wakker zijn, kunnen ze niet praten. U kunt dan toch met de patiënt praten. Een aantal tips:

 • Stel v​ragen die de patiënt met ja of nee kan beantwoorden door te knikken of schudden met het hoofd.
 • Laat letters van het alfabet aanwijzen. Op de afdeling zijn alfabetkaarten te krijgen. De verpleegkundige kan u hierbij helpen.
 • Gebruik de IPad van de afdeling. De patiënt kan door het aanraken van pictogrammen met u praten.
 • Laat de patiënt schrijven.
 • ​Probeer niet tegen te spreken maar duidelijk te maken dat uw waarneming anders is, probeer niet te overtuigen;
 • ​U hoeft niet steeds te praten, het is vaak al genoeg dat u er bent.
 • Praat over bestaande personen en echte gebeurtenissen.​​

Dagboek/foto’s/poster​

Het kan prettig en een steun voor de patiënt zijn een persoonlijk aandenken mee te nemen waar de patiënt aan gehecht is, zoals een foto. Vanwege mogelijke beschadiging, vermissing of diefstal vragen wij u geen kostbare eigendommen mee te nemen.​​​

U kunt ook een dagboek bijhouden. Tijdens een IC-opname krijgt de patiënt vaak niets of nauwelijks iets mee van het verblijf. In dit dagboek kunt u bijhouden wat er allemaal gebeurt met de patiënt, hoe hij of zij reageert en hoe men de dingen beleeft. Het dagboek kan later mogelijk meehelpen bij het verwerken van het verblijf op de IC en de gevolgen daarvan. De verpleegkundige kan u hier meer informatie over geven.

We vragen familie en naasten van patiënten die langer dan 2 dagen op de IC zijn, om een poster in te vullen. U kunt hierop wat informatie geven over de patiënt, bijvoorbeeld over hoe de patiënt aangesproken wil worden, maar ook over werk en  hobby’s. Op de poster is ook ruimte voor persoonlijke berichten en foto's. 

Ondersteuning familie en naasten

Als een familielid of naaste plotseling wordt opgenomen op de IC, dan kan dat een zware tijd voor u zijn waarin veel op u af komt. We horen vaak terug van familie dat er sprake is van angst, verdriet, spanning en onzekerheid. Dit zijn hele logische gevoelens.

 Let goed op uzelf en neem voldoende rust, want ook na de IC-periode wordt er vaak veel gevraagd van de familie en naasten van de patiënt. Als u tijdens de opname behoefte heeft aan ondersteuning dan kunt u terecht bij ons maatschappelijk werk of ​geestelijke verzorging​.