•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Traumatisch hersenletsel

Print 

​​Onder traumatisch hersenletsel valt tijdelijke en permanente schade aan de hersenen. Het is meestal het gevolg van een harde klap tegen het hoofd of gezicht en het kan samengaan met bloedingen in de hersenen en/of zwelling van het hersenweefsel. Afhankelijk van de ernst van het traumatisch hersenletsel kunnen de symptomen verschillen: verwardheid, verlies van bewustzijn, coma. Het kan verschillen hoe lang iemand daar last van houdt.

​​Oorzaak

​​Meestal zijn de oorzaken van traumatisch hersenletsel auto-ongelukken, vallen, sportongelukken en bedrijfsongevallen.

​​Behandeling

​​De behandeling van traumatisch hersenletsel hangt af van de ernst. Onderdeel van de standaardbehandeling is onder andere het ondersteunen van lichaamsfuncties zoals de ademhaling. Daarnaast kunnen de hersenen gaan opzwellen na een hersenletsel. De hersenen liggen in de schedel waardoor ze weinig ruimte hebben om op te zwellen, hierdoor neemt de druk in de hersenen toe. Door deze druk kan de schade aan de hersenen toenemen. Daarom moeten er maatregelen genomen worden om de druk in de hersenen te verlagen.

De ernst van traumatisch hersenletsel verschilt sterk. Hiermee verschilt de uiteindelijke schade per patiënt ook sterk. Sommige patiënten herstellen volledig, terwijl anderen blijvend ernstig hersenletsel behouden of in het ergste geval overlijden.