•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nierfalen

Print 

Bij nierfalen werken de nieren niet goed meer. De nieren zijn nodig voor het zuiveren van het lichaam, hierbij worden gif- en afvalstoffen uit het bloed gehaald om deze vervolgens uit het lichaam te verwijderen via de urine. Daarnaast hebben de nieren nog een belangrijke functie bij de vocht- en waterbalans, aanmaak van enkele hormonen en daarnaast speelt het een rol bij de botstofwisseling. Bij nierfalen zijn de nieren dus niet meer in staat deze functies uit te voeren.​​​​

Oorzaken​​​​

Op de IC ontstaat nierfalen meestal door een andere aandoening die een patiënt heeft. Nierfalen ontstaat in een periode van uren tot dagen. Dit heet acuut nierfalen. Het kan komen door een tijdelijk doorbloedingsstoornis van de nier, bijvoorbeeld door een shock. Het kan ook komen door een reactie van het lichaam op een ernstig trauma.

Behandeling​​​​

Doel van de behandeling is om de oorzaak van het nierfalen als dat mogelijk is te behandelen. Soms is de nierfunctie zo slecht, dat behandeling met een kunstnier nodig is. In veel gevallen herstelt de nierfunctie voor een groot deel weer. Een aantal patiënten kan blijvende nierschade houden of blijft afhankelijk van kunstnierbehandeling.