•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Beroerte

Print 

​Een herseninfarct of beroerte ontstaat door een blokkade van een bloedvat in de hersenen. Het deel van de hersenen dat bloed krijgt van dit bloedvat, krijgt dan geen zuurstof en voedingsstoffen en gaat daardoor slechter functioneren of sterft af.

Oorzaak

Er zijn twee hoofdoorzaken voor het ontstaan van een herseninfarct. De eerste is door een bloedprop, ook wel een trombo-embolie genoemd. Dit is een verklontering van bloed dat ergens anders in het lichaam ontstaan is. Wanneer dit losschiet kan het vast komen te zitten in een slagader. Dit kan gebeuren in verschillende organen zoals de longen (longembolie), hart(hartinfarct) en dus ook in de hersenen. Bij dit laatste wordt het een herseninfarct of een beroerte genoemd.

Een tweede oorzaak is aderverkalking. Dit wordt ook wel atherosclerose genoemd. Dit is een langzaam en ingewikkeld proces waarbij vetten zich aan de binnenkant van een bloedvat gaan ophopen. Na verloop van tijd kan de aderverkalking zo erg worden dat een bloedvat voor een groot gedeelte of geheel afgesloten wordt. Wanneer dit in de hersenen gebeurt, wordt het een herseninfarct genoemd.

Behandeling

De behandeling van een herseninfarct moet snel gestart worden, om blijvende schade te voorkomen. Welke behandeling dat is, hangt af van de oorzaak. Zo kan soms de bloedprop die een herseninfarct veroorzaakt opgelost of weggehaald worden door middel van trombolyse. Daarnaast wordt bij een herseninfarct veel aandacht besteed op het voorkomen van een nieuw infarct.