•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Op bezoek bij een patiënt

Print 

​De bezoektijden op de IC zijn van:
- 12.00 tot 15.00 uur
- 17.00 tot 7.00 uur

De patiënten vinden bezoek vaak fijn. Aanwezigheid en betrokkenheid van naasten heeft meestal een positieve invloed op het herstel. Patiënten op de IC zijn erg ziek en daarom kost een gesprek of andere vorm van interactie vaak veel energie. Te veel bezoek kan daarom vermoeiend zijn voor de patiënt. In verband met de rust van de patiënt vragen wij u om met niet meer dan twee personen tegelijk op bezoek te komen.

Komt u met meer dan 2 personen, dan kunt u elkaar afwisselen in de wachtruimte van de IC, of in de hal van het ziekenhuis. Maar ook vaak wisselen of lang op bezoek zijn kan erg vermoeiend zijn voor de patiënt. Overleg daarom met elkaar en de verpleegkundige wanneer u op bezoek wilt komen.

Met kinderen op bezoek

Kinderen kunnen samen met een volwassene gerust op bezoek komen. De leeftijd speelt hierbij geen rol. Het is goed om een kind thuis voor te bereiden: hoe ziet het er op de IC uit? Ziet opa of mama er bijvoorbeeld anders uit? Misschien slaapt opa of mama, of ziet hij of zij er anders uit door het vocht dat wordt toegediend. Ook wij doen ons best om ouders en kinderen te begeleiden en om de vragen van kinderen te beantwoorden.

Zijn er thuis, op school of ergens anders in de omgeving van uw kinderen kinderziekten, zoals waterpokken, roodvonk, rode hond, bof, kinkhoest of andere infectieziekten (diarree, griep)? Neem dan contact op met de verpleegkundige of arts om te overleggen of bezoek mogelijk is.

De behandeling gaat door

Het kan voorkomen dat er tijdens het bezoek medische of verpleegkundige handelingen moeten plaatsvinden. De verpleegkundige vraagt het bezoek dan de ruimte even te verlaten. Ook tijdens de patiëntenoverdracht vragen we u de ruimte even te verlaten.

Meenemen

Het kan goed zijn om iets mee te nemen waar de patiënt gehecht aan is, bijvoorbeeld een foto of een ander aandenken. Dit kan steun geven, ook als u er niet bent. Neem geen kostbare eigendommen mee, vanwege mogelijke beschadiging, vermissing of diefstal.

Bloemen en planten

U mag geen bloemen en planten meenemen naar de IC vanwege onze strenge hygiëneregels.

Praten met de patiënt

Als patiënten met een beademingsbuis wakker zijn, kunnen ze niet praten. U kunt dan met de patiënt praten door:

  • Vragen te stellen die de patiënt met ja of nee kan beantwoorden. De patiënt kan dan antwoorden door te knikken of te schudden met het hoofd.
  • Het laten aanwijzen van letters van het alfabet. Op de afdeling zijn alfabetkaarten aanwezig. De verpleegkundige kan u hierbij helpen.
  • Op de afdeling is een IPad aanwezig die u kunt gebruiken. De patiënt kan door het aanraken van pictogrammen met u praten.
  • De patiënt te laten schrijven.


Foto’s, video-opnames en sociale media

Vanwege de privacy van andere patiënten en medewerkers mag u na overleg met de verpleegkundige foto's en video's van de patient maken. Voorwaarde is dat alleen de patiënt wordt gefotografeerd of gefilmd en geen gesprekken en beelden van andere patiënten en personeelsleden worden opgenomen.