•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Mijn baby wordt opgenomen

Print 

​Als u voor de bevalling al weet dat uw kindje na de geboorte op IC Neonatologie komt te liggen, dan heeft u samen met uw partner een gesprek met een neonatoloog. Een neonatoloog is een kinderarts die gespecialiseerd is in de behandeling van pasgeboren kinderen. Tijdens het gesprek krijgt u informatie over wat u in uw situatie kunt verwachten. U kunt ook vóór de geboorte een rondleiding krijgen op IC Neonatologie.  

Als uw baby wordt geboren, beoordeelt de gynaecoloog die de bevalling leidt of uw baby even op uw buik kan liggen of dat de baby gelijk naar de neonatoloog gaat. De neonatoloog is in de kamer naast de verloskamer. Hier staat een opvangtafel voor uw baby klaar. Soms wordt de baby in plastic gewikkeld, zodat het niet kan afkoelen. De neonatoloog geeft uw ​​baby de eerste hulp en de zorg die uw baby nodig heeft. Voordat uw baby naar de afdeling IC Neonatologie gaat, krijgt u te horen hoe het met uw baby gaat.

Al vanaf ongeveer 14 weken zwangerschap is een baby helemaal ‘klaar’. Hart, longen, lever, nieren, neusje, ogen, oren, vingers en tenen... alles zit erop en eraan. Maar de baby kan dan nog niet buiten de baarmoeder leven. De komende 6 maanden heeft de baby nodig om te groeien. Hoe eerder een baby wordt geboren, hoe minder rijp een baby is. Die onrijpheid is een kenmerk voor een prematuur, een te vroeg geboren kindje. Meestal geldt: hoe jonger de baby is, hoe meer zorg het nodig heeft.