•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Buidelen en kangoeroeën

Print 

​Bij buidelen (kangoeroeën) ligt de baby met het blote lijfje tegen moeders of vaders blote borst aan. Het idee van buidelen komt van oorsprong uit Latijns-Amerika. Bij gebrek aan couveuses was en is het daar vaak de enige manier om hele kleine baby’s lekker warm te houden.

Bij ons wordt buidelen gebruikt als aanvulling op de zorg voor zieke en te vroeg geboren baby’s. Als u uw kindje buidelt krijgt het behalve uw warmte, ook huidcontact en geborgenheid. Het kan uw geur ruiken en hartslag horen. Wanneer en hoe vaak u kunt buidelen is afhankelijk van het gewicht en hoe het met uw kindje gaat. Buidelen gebeurt altijd in overleg met de verpleegkundige en kan alleen als de toestand van de baby en de situatie op de zaal het toelaat.

Buidelen gaat als volgt: de baby wordt met het blote lijfje tegen moeders of vaders blote borst  aangelegd. Daar komen dan uw blouse of een warme doek overheen zodat alleen het gezichtje er nog bovenuit komt. Als u naast de couveuse gaat zitten, het liefst in een gemakkelijke stoel, kunnen voeding, infusen en extra zuurstof allemaal doorgaan. Met een spiegel kunt u ook zelf het gezicht van uw baby zien. Bijna alle baby’s vinden het buidelen heerlijk en vallen tevreden in slaap. Het is belangrijk dat u voor buidelen rustig de tijd neemt, dit betekent ten minste 30 minuten en het liefst nog langer. ​