•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Voeding

Print 

​Sommige baby’s op IC Neonatologie worden eerst gevoed via een infuus. Een infuus is een dun kunststof slangetje dat in een bloedvat wordt ingebracht. Via zo'n infuus krijgt uw baby vocht, speciale voedingsstoffen en medicijnen.

Er zijn ook baby’s die wel melk mogen hebben maar dit nog niet zelf kunnen drinken, bijvoorbeeld omdat ze te ziek of te klein zijn. Deze kinderen krijgen melk via een maagsonde. Een maagsonde is een dun soepel slangetje dat via de neus en de slokdarm is ingebracht tot in de maag. 

Als uw baby melk kan krijgen, geeft u aan of u borst- of kunstvoeding wilt geven. Misschien heeft u hier gedurende de zwangerschap al over nagedacht. Als uw baby te vroeg geboren wordt, moet u ook de beslissing over de voeding eerder nemen.

Borstvoeding

Borstvoeding is heel geschikt voor couveusebaby’s. Met borstvoeding geeft de moeder antistoffen en voedingsstoffen aan haar baby, die belangrijk zijn voor de afweer tegen infecties. Veel moeders vinden het fijn dat ze ook iets tastbaars voor hun kind kunnen doen. U geeft immers al een groot gedeelte van de dagelijkse verzorging van uw baby uit handen.

Meestal kunt u uw baby eerst niet zelf voeden, omdat deze bijvoorbeeld nog te klein of te ziek is. U kunt dan de melk kolven. De baby krijgt de gekolfde melk dan door een maagsonde. Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, heeft het UMCG een elektrisch kolfapparaat beschikbaar. Als u bent opgenomen, kunt u dit apparaat gebruiken. Is alleen uw baby opgenomen, dan kunt u het apparaat huren. Bijvoorbeeld wanneer u naar het hotel of naar huis gaat. Dit huren kan heel gemakkelijk bij de CRUC-winkel in het UMCG. Voor het bewaren van voeding hebben we flesjes en etiketten voor u. 

Lactatiekundige

Voor vragen over het geven van borstvoeding en het kolven van moedermelk, kunt u terecht bij de verpleegkundige op de afdeling. Bijvoorbeeld als vragen heeft over:

  • pijn
  • voorlichting en advies
  • problemen bij aanleggen
  • onvoldoende melkproductie of juist teveel melkproductie
  • onvoldoende groei van de baby
  • (terugkerende) borstontsteking


Er werken ook 2 lactatiekundigen in het UMCG. Zij kunnen vragen beantwoorden tijdens uw zwangerschap én na de bevalling. Ze komen naar u en uw baby toe, of beantwoorden uw vraag per mail of telefoon. De lactatiekundigen zijn op de maandag, woensdag of vrijdag aanwezig. E-mail: Contact.

Als u en/of uw baby opgenomen zijn in het UMCG, kunt u gratis advies vragen aan de lactatiekundige.

Medicijnen

Het kan zijn dat u medicijnen gebruikt die terechtkomen in de moedermelk en niet goed zijn voor uw kind. Vertel daarom altijd aan degene die u medicijnen voorschrijft dat u borstvoeding geeft. Wanneer u medicijnen gebruikt, overleg dan met de zaalarts of de medicijnen schadelijk voor de baby zijn. Neem ook contact op met de verpleegkundige of zaalarts als u ziek bent of zich niet lekker voelt. Er kan namelijk besmettingsgevaar voor de baby zijn.

Kunstvoeding

Er is speciale voeding voor te vroeg geborenen. In deze voeding zitten bijvoorbeeld extra calorieën om te vroeg geborenen goed te laten groeien. Als u besluit kunstvoeding te geven, draagt u na de bevalling een stevige bh. Dit gaat de vorming van moedermelk tegen.​ Soms krijgt u ook nog medicijnen daarvoor.