•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Onderzoeken

Print 

​​​Een baby op de IC Neonatologie krijgt veel onderzoeken en behandelingen die direct van belang zijn voor de gezondheid van uw kindje. We bespreken de onderzoeken, behandelingen en uitslagen altijd met u.

Licha​melijk onderzoek

​De arts onderzoekt elke dag uw baby door te kijken, luisteren en te voelen.

Röntgenonderzoek

Af en toe maken wij een thoraxfoto van uw kindje. Met behulp van röntgenstralen kunnen we het hart, de longen en darmen goed zien. Meestal doen we dit onderzoek bij de baby op de verpleegzaal.

Bloedonderzoek

We nemen geregeld een beetje bloed af om te bekijken hoe de conditie van de baby is. Als bij een baby vaak bloed wordt afgenomen, dan krijgt de baby een infuus. Dit is een dun slangetje in een slagader in de navel, bij de pols of bij de enkel. Zo kunnen we bloed afnemen zonder dat de baby er iets van voelt.

Oogonderzoek

Te vroeg geborenen hebben meer kans op afwijkingen aan het netvlies van het oog. Vooral als ze extra zuurstof hebben gehad. Daarom worden alle te vroeg geboren baby’s na een paar weken nagekeken door de oogarts. Als er inderdaad een afwijking is, dan kan deze zo snel mogelijk behandeld worden als dat nodig is.

Gehooronderzoek

Te vroeg geboren baby’s en baby’s die rond de geboorte ziek zijn geweest, hebben ook meer kans op gehoorschade. Daarom doen we bij bijna alle kinderen een gehooronderzoek. Voor de test gebruiken we de Algomethode. De test duurt ongeveer een half uur en is niet belastend voor het kind.

Hersenonderzoek

De hersenen van te vroeg geborenen zijn gevoeliger voor bloedingen dan de hersenen van op tijd geboren baby’s. Ook kan er schade ontstaan bij ernstig zieke kinderen door verminderde doorbloeding van de hersenen. We maken daarom geregeld een echo van de hersenen. Het maken van een echo is niet schadelijk voor de gezondheid van uw baby.

Hielprik of screening

​Bij alle baby’s in Nederland wordt in de eerste week na de geboorte een beetje bloed afgenomen. Het bloed onderzoeken we op een aantal aangeboren ziekten. U ontvangt van tevoren een folder van het RIVM met informatie over deze onderzoeken.  ​