•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Met wie krijgt u te maken

Print 

Op de afdeling IC Neonatologie werken verschillende zorgverleners. Daarnaast heeft het UMCG een opleidingsfunctie. Dit betekent dat u behalve met artsen ook te maken krijgt met arts-assistenten, coassistenten en verpleegkundigen in opleiding.

Verpleegkundigen

Er is tijdens elke dienst één verpleegkundige verantwoordelijk voor de directe verpleegkundige zorg voor uw baby. Gedurende alle diensten kunt u informatie krijgen over uw kindje door te vragen naar de verpleegkundige die op dat moment voor uw baby zorgt. De verpleegkundige schrijft in het digitaal verpleegkundig dossier van uw baby informatie die van belang is bij de verzorging. Er staan onder andere aantekeningen in over hoe het met uw baby gaat en over het contact en de afspraken met u. Als u vragen heeft of er zijn onduidelijkheden, dan kunt u terecht bij de verpleegkundige.

Artsen

Op de afdeling werken verschillende artsen. De zaalartsen zijn elk verantwoordelijk voor een aantal kinderen. Een zaalarts is een arts-assistent, wat betekent dat dit een arts is in opleiding voor kinderarts. De neonatoloog is eindverantwoordelijk voor de gang van zaken op de IC Neonatologie. Een neonatoloog is een kinderarts die is gespecialiseerd in de zorg voor pasgeborenen. De zaalarts bespreekt de ontwikkelingen van de baby’s altijd met een neonatoloog; zij bepalen dan samen de verdere behandeling.

Ouders hebben één keer per week een gesprek met de behandelend arts van de baby. Als het noodzakelijk is, gebeurt dit natuurlijk vaker. Wanneer u tussendoor vragen heeft over de behandeling of medische toestand van uw kind is de verpleegkundige het eerste aanspreekpunt. Als u wilt kan de verpleegkundige een afspraak voor u maken met de zaalarts of de neonatoloog.  

Maatschappelijk werker

De zorgen om uw baby en de onverwachte dingen die gebeuren, vragen in emotioneel opzicht veel van ouders. De maatschappelijk werker van de afdeling kan u hierbij helpen. Deze hulp kan bestaan uit het geven van informatie of uit praktische hulp. Bijvoorbeeld: “Hoe moet het nu met de kinderen thuis?”, of “Hoe regel ik dit op mijn werk?”. Ook kan de maatschappelijk werker met u in gesprek gaan over vragen als “Ik wil praten over mijn kind”, “Ik ben alleen maar bang”, “Ik begrijp niet hoe mijn partner zo kan reageren”. De verpleegkundige kan een afspraak voor u maken bij een maatschappelijk werker.  

Geestelijk verzorger

Aan het ziekenhuis zijn geestelijk verzorgers van verschillende levensovertuigingen verbonden. Wanneer u het prettig vindt om bij hen uw gevoel te uiten, uw zorgen en uw verdriet te delen, kunt u met hen praten. Misschien wilt u dat voor uw kind of voor u een gebed wordt uitgesproken of dat uw kind wordt gedoopt.

In het UMCG is een Stiltecentrum. Dit is een ruimte waar u zich kunt terugtrekken voor bezinning of gebed. Het Stiltecentrum is dag en nacht open. U vindt het op de eerste verdieping, Winkelstraat 1.​