•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Dichtbij uw kind

Print 

Op de IC Neonatologie worden baby's opgenomen die zijn geboren na een zwangerschapsduur van 24 weken of die voor, tijdens of na de geboorte extra hulp en ondersteuning nodig hebben bij de vitale functies. De afdeling wordt ook wel de 'ic pasgeborenen' genoemd.

Couveuse

De afdeling heeft een aantal couveuses. Dit is een soort glazen kast voor te vroeg geboren baby’s met daarin een bedje waar de baby in ligt. Als uw baby erg ziek is, kan uw kind nog niet uit de couveuse, maar u kunt wel met uw handen ín de couveuse. De couveuse is warm en door de twee gaten in de couveuse kunt u uw baby aanraken en verzorgen.

Uw kindje kan zichzelf nog niet afsluiten voor het licht op de afdeling. Daarom wordt de couveuse afgedekt met een doek waardoor licht en geluid gedempt wordt, net als in de baarmoeder. Uw te vroeg geboren kindje krijgt op onze afdeling namelijk te maken met veel onnatuurlijke omgevingsprikkels. Daarom houden wij rekening met de ontwikkelingsfase waarin de baby zich bevindt. Met onze zorg hebben wij aandacht voor stress, comfort en de pijn van het kindje en troosten wij de baby na een stressvolle behandeling. Uw kindje wordt bij voorkeur verzorgd door twee mensen, waarbij een persoon de volle aandacht voor het kindje heeft en deze ondersteunt.

Er staan niet alleen maar couveuses op de afdeling, maar ook open bedjes. In deze bedjes liggen baby’s die niet te vroeg geboren zijn maar wel extra zorg nodig hebben.

Contact met uw baby

Behalve zorg en behandeling heeft uw kind liefde en aandacht nodig. Veel ouders vinden het moeilijk om een band op te bouwen met hun kindje, omdat ze bang zijn het te verliezen. Toch is juist dit contact tussen u en uw kind erg belangrijk, juist als het zo klein en ziek is. 

Veel baby’s vinden het prettig om over het hoofdje gestreeld te worden. Ook worden onrustige baby’s vaak rustig als je voorzichtig een warme hand op hen legt. Ook kunt u uw kind als snel voor een deel zelf verzorgen. Bijvoorbeeld door het geven van een schone luier of door het mondje schoon te maken. Zodra het kan, kunt u uw baby vasthouden of ‘buidelen’.