• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

UMCG Centrum voor neuroendocriene tumoren (NET) gecertificeerd

Print 
03 september 2015

​Met een symposium op maandag 31 augustus jl. is het startschot gegeven voor het gecertificeerde NET-centrum UMCG. Het UMCG is hiermee één van de 32 NET-centra in Europa. Het symposium werd bezocht door 260 geinteresseerden, overwegend patiënten en ca 70 clinici.

De certificering werd uitgereikt door ENETS, de European Neuroendocrine Tumor Society. ENETS is een overkoepelende organisatie voor NET-centra in Europa.

NET staat voor neuroendocriene tumoren en is een verzamelnaam voor veel soorten tumoren. De overeenkomst tussen deze NET's is dat ze ontstaan uit cellen die stofjes of hormonen maken, zogenaamde neuroendocriene cellen. Wanneer een neuroendocriene cel te snel groeit kan een opeenhoping van deze cellen ontstaan: een NET.

NET's zijn zeldzaam voorkomende kwaadaardige tumoren die meestal zeer langzaam groeien. In principe kunnen NET's overal in het lichaam ontstaan. De meeste NET's (85%) ontstaan in het maag-darmkanaal, alvleesklier en de longen. Omdat deze tumoren heel zeldzaam zijn, worden patiënten zoveel mogelijk behandeld in gespecialiseerde ziekenhuizen. Het UMCG is één van deze ziekenhuizen.

Op de foto (onder) een deel van het NET-team op het Europese congres waar het certificaat werd uitgereikt.