• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Cardiologie

Print 

​​​Op de afdeling Cardiologie houden we ons bezig met het ontstaan, onderzoek en behandeling van hart- en vaatziekten. Voorbeelden van aandoeningen zijn:

  • vernauwingen van de kransslagaders zoals angina pectoris en hartinfarct
  • hartritmestoornissen
  • hartklepafwijkingen
  • hartspierziekten
  • aangeboren hartafwijkingen


Voordat we u kunnen behandelen, bespreekt u uw klachten met 1 van onze cardiologen. Als het nodig is, doen we aanvullende onderzoeken zoals een hartfilmpje, fietsergometrie of echocardiografie. De cardioloog kijkt ook of er bij u misschien een andere aanleiding kan zijn voor u hart- of vaatziekte, bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte of een ongezonde leefstijl. Afhankelijk van de uitslag, bekijken we samen met u of een verdere behandeling of onderzoek nodig is. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, zoals hartkatheterisatie, een dotterbehandeling, een pacemaker of een hartoperatie. Hoe de behandeling eruitziet, verschilt per persoon.

Cardiologie werkt samen met andere afdelingen zoals obstetrie, klinische genetica en het Beatrix kinderziekenhuis. Het gaat dan om volwassenen, zwangere vrouwen en kinderen met een aangeboren hartafwijking.

HartNet Noord-Nederland

Het is mogelijk dat u voor een speciale behandeling vanuit een ander ziekenhuis verwezen bent naar het UMCG. Het UMCG is namelijk een onderdeel van HartNet Noord-Nederland. Na een eventuele behandeling in het UMCG, gaat u voor de nazorg meestal terug naar uw eigen ziekenhuis. Tenzij dit anders met u is afgesproken.

De samenwerkende ziekenhuizen binnen HartNet zijn het Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Treant Zorggroep, Universitair Medisch Centrum Groningen en Wilhelmina Ziekenhuis Assen.

Hartpatiënten in Groningen en Drenthe kunnen rekenen op de beste hartzorg. De samenwerkende cardiologen en huisartsen binnen​ HartNet zorgen daarvoor. Als het kan, krijgt u uw hartzorg zo dicht mogelijk bij huis. Als het nodig is, gebeurt een speciale behandeling soms iets verder weg. Zo krijgt u altijd de juiste zorg op de juiste plek.

Schade herstellen  

Als hoogleraar regeneratieve geneeskunde zoekt Marco Harmsen naar manieren om het lichaam te helpen schade aan hart en bloedvaten optimaal te herstellen. Dit doet hij met behulp van stamcellen uit buikvet. Op dinsdag 15 december houdt hij zijn oratie.

Lees erover in KennisInZicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram