• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Dermatochirurgie

Print 

Dermatochirurgie is de chirurgische (snijdende) behandeling van huidafwijkingen. Er zijn vele chirurgische technieken, zowel kleine als grote, voor het verwijderen van goedaardige en kwaadaardige huidafwijkingen. Indien nodig wordt er bij deze genoemde behandelingen lokale verdoving toegepast. De keuze van behandeling hangt af van de diagnose die gesteld is. Uw dermatoloog zal deze met u bespreken. Hieronder vindt u een korte beschrijving van de mogelijke chirurgische behandelingen.

Excisie

De huidafwijking wordt, met een snede rondom (ellips), weggesneden en daarna gehecht.

Afschrapen

Met een curette, een soort scherpe lepel, kan de dermatoloog een oppervlakkige huidafwijking afschrapen. Voordeel is dat bij deze methode in principe geen litteken ontstaat.

Bevriezen

Door vloeibare stikstof op de huid te spuiten bevriest de huidaandoening. Dit heet ook wel cryotherapie of cryochirurgie. Daardoor ontstaat er een blaar en een oppervlakkig wondje die vanzelf binnen ongeveer 2 weken geneest. De huidafwijking valt er vanzelf af.

Wegbranden

Met een elektrische stroom wordt de huid verhit, waardoor het te behandelen huidgedeelte wordt weggeschroeid. Er kan bijvoorbeeld een naald, lus of bolelektrode gehanteerd worden. Een belangrijk effect van wegbranden (coaguleren) is dat eventueel bloeden onmiddellijk wordt gestelpt. Er ontstaat een oppervlakkig brandwondje wat vanzelf weer geneest.

Laseren

Oppervlakkige huidafwijkingen zowel in het gelaat als op het lichaam kunnen verwijderd worden middels de ablatieve laser. De polikliniek Dermatologie beschikt over een (gefractioneerde) Erbium YAG laser.

Photodynamische therapie (PDT)

PDT is een behandeling, die toegepast wordt bij bepaalde vormen van huidkanker (oppervlakkig basaalcelcarcinoom) en voorstadia van huidkanker (actinische keratose en m.Bowen. Hierbij wordt een crème op het te behandelen plekje aangebracht die enkele uren moet intrekken. Vervolgens wordt de huid belicht met een lamp die speciaal licht uitstraalt waardoor de kwaadaardige cellen afsterven. Het voordeel van deze behandeling is, dat over het algemeen het cosmetisch fraaie resultaten geeft. De behandeling wordt in dagbehandeling uitgevoerd.

Mohs-chirurgie

Voor sommige kwaadaardige tumoren in het gelaat met een agressievere groei of op een cosmetische moeilijk te opereren locatie kunnen wij Mohs-chirurgie toepassen. Met deze behandeling wordt de tumor met grote zekerheid verwijderd. Tijdens deze behandeling, die vaak meerdere uren in beslag neemt en onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd, wordt de tumor in laagjes verwijderd. Het weefsel wordt direct gecontroleerd op het laboratorium totdat de tumor geheel verdwenen is.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram