• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Revalideren na een beenamputatie

Print 

Na een ongeluk of door een ziekte of aandoening moet er soms een been geamputeerd worden. Voor mensen met een beenamputatie biedt het UMCG Centrum voor Revalidatie een revalidatietraject. Tijdens deze behandeling leert u het maximale uit uw mogelijkheden te halen, bijvoorbeeld door het gebruik van een beenprothese. Voor de behandeling heeft u een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig.

De behandeling

Een van de belangrijkste dingen die u in de behandeling leert is het omgaan met een beenprothese. Dit doel bereikt u door zelf oefeningen te doen. U oefent bewegingen die u nodig heeft in het huishouden, bij hobby, sport, werk en vervoer. Verschillende behandelaars begeleiden u bij de oefeningen. Ze vervullen vooral de rol van instructeur. Ook besteden de behandelaars tijdens het revalidatietraject regelmatig aandacht aan de verwerking en acceptatie van uw amputatie.

Wel of geen opname?

Revalideren gebeurt meestal poliklinisch. Dit betekent dat u een paar keer per week naar locatie Beatrixoord komt om te revalideren. Als dat niet kan, omdat u veel zorg nodig heeft of tijdelijk niet thuis kunt wonen is opname ook een mogelijkheid. De revalidatiearts bepaalt samen met u of een opname nodig is. Hoe lang u opgenomen bent, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.