• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Oncologische revalidatie

Print 

​​

​Oncologische revalidatie is bedoeld voor patiënten die behandeld worden of behandeld zijn voor kanker. Vaak ervaren mensen tijdens of na zo’n behandeling bijkomende problemen. Ze voelen zich bijvoorbeeld sneller moe, minder fit of hebben angstige gevoelens. Dit kan zorgen voor belemmeringen in het dagelijks leven.

Oncologische revalidatie helpt deze klachten te verminderen of te voorkomen. Ook als u niet meer beter wordt, kan revalideren helpen.

Voor wie is oncologische revalidatie geschikt

Om te bekijken of revalidatie geschikt is voor u, maken we eerst een afspraak voor een intake. Hiervoor vult u een aantal vragenlijsten in. U bespreekt samen met de behandelaar de uitkomsten.

De behandeling is geschikt als u op meerdere gebieden problemen heeft of klachten heeft die met elkaar te maken hebben, zoals uw conditie, uw emoties, voeding of werk. Ook moet u een redelijke conditie hebben zodat u kunt bewegen en mee kunt doen aan het groepsprogramma. 

Soms blijkt uit de intake dat revalidatie in een praktijk bij u in de buurt ook een goede een optie is. Revalidatie is niet geschikt als de arts ernstige lichamelijke problemen vaststelt of als u ernstige geheugenproblemen of concentratiestoornissen heeft.

Het revalidatietraject

Als revalidatie bij het UMCG geschikt is voor u, doet u een inspanningstest en heeft u gesprekken met verschillende behandelaars, zoals een fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut of psycholoog. Zij maken samen met u een behandelplan. In het behandelplan spreekt u af aan welke trainingen en groepsbijeenkomsten u meedoet  en met welke behandelaars u persoonlijke gesprekken heeft. 

Fysieke trainingen zijn altijd onderdeel van de revalidatie. U werkt dan aan het verbeteren van uw conditie en spierkracht. U krijgt adviezen en tips om ook na de revalidatie zo fit mogelijk te blijven. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten krijgt u informatie over de invloed van de  ziekte op uw dagelijks leven. Denk hierbij aan verminderde energie, de gevolgen van gewichtsverlies en het omgaan met uw ziekte binnen uw gezin, in uw werk of bij uw hobby’s.

Afhankelijk van uw situatie en uw hulpvragen bestaat de revalidatie verder uit groepsbijeenkomsten of persoonlijke gesprekken over energieverdeling en de emotionele gevolgen van uw ziekte. U kunt ook begeleiding krijgen bij het weer opbouwen van uw werk, stoppen met roken of bij seksuele problemen. Voorbeelden van hulpvragen die aan de orde komen zijn:

 • Ik ben snel moe en heb weinig energie. Hoe zorg ik voor een goede verdeling van mijn energie over de dag?
 • Ik herken mezelf niet. Ik was altijd heel actief, maar kan nu zo weinig aan. Hoe kan ik daar het beste mee omgaan?
 • Ik kan me slecht concentreren en ben vergeetachtig. Hoe kan ik dat verbeteren?
 • Mijn man en kinderen hebben weinig begrip voor mijn vermoeidheid. Hoe kunnen we daar het beste mee omgaan?
 • Ik ben wel eens bang dat de ziekte terugkomt. Hoe ga ik om met gevoelens van angst en onzekerheid?
 • Hoe houd ik mijn huishouden draaiende?
 • Hoe maak ik mijn collega’s en leidinggevende duidelijk wat ik wel en niet kan?
 • Hoe kan ik mijn werk weer langzaam opbouwen

De revalidatie duurt ongeveer 12 weken. In deze periode komt u 2 tot 3 keer per week naar UMCG Beatrixoord. De intake is meestal in het UMCG aan het Hanzeplein in Groningen, de revalidatie zelf in het Centrum voor Revalidatie in Haren.

Kosten

De kosten voor de behandeling worden vanuit uw basisverzekering vergoed door uw zorgverzekeraar. Houd u er wel rekening mee dat u misschien een deel zelf betaalt vanwege uw eigen risico.​​

​​​