• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Therapeutisch Instrument voor Apraxie van de Spraak (TIAS)

Print 

​​​​​​​​Voor de logopedische therapie van patiënten met spraakapraxie heeft het UMCG Centrum voor Revalidatie een praktisch en gestructureerde methodiek ontwikkeld: het Therapeutisch Instrument voor Apraxie van de Spraak (TIAS). Het gaat om een behandelmethodiek met aansluitend therapiemateriaal, de TIAS-box en de TIAS-app. De TIAS-methodiek begeleidt de logopedist om de therapie zo effectief en efficiënt mogelijk toe te passen, daarbij rekening houdend met de nieuwste inzichten op het vakgebied.

Cursus TIAS

De cursus is bedoeld voor logopedisten en klinisch linguïsten die werken met volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel. Bij voorkeur heeft u de DIAS-cursus al gevolgd. De cursist doet kennis op over de theoretische uitgangspunten van therapie bij spraakapraxie en leert het TIAS te gebruiken in de klinische praktijk. 

De cursus bestaat uit drie onderdelen:

  • Theoretische uitgangspunten van het TIAS.
  • Kennismaken met het materiaal en de werkwijze per fase. 
  • Praktisch oefenen met het TIAS.

 

Bekijk het overzicht van ​de TIAS cursussen​​ voor de inhoud van de cursus en meer informatie over het programma, data, kosten, inschrijving en accreditatie.​

TIAS-box en TIAS-app

Het therapiemateriaal passend bij de TIAS-methodiek is te bestellen via de webshop van de afdeling Logopedie​.

De TIAS-box bestaat uit 5 werkboeken, een aantal supplementen en een handleiding met een beschrijving van de TIAS-methodiek. In de werkboeken staan oefeningen die aansluiten op de verschillende fases van de logopedische behandeling van spraakapraxie. De supplementen, zoals strategieoverzichten, huiswerkoefeningen en stickervellen, ondersteunen de  logopedische behandeling. De hele box kost 299,- euro.

De bijbehorende TIAS-app bestaat uit 2 delen: een app voor de logopedist en een app voor de patiënt. Beide zijn te downloaden binnen de Apple App Store. U krijgt toegang tot de TIAS-app door een bestelling te plaatsen in de webwinkel. De kosten voor het eerste jaar zijn: 345 euro (incl. btw). Zodra aan de betaling is voldaan, verstrekt het UMCG Centrum voor Revalidatie accountgegevens. Na een jaar lidmaatschap kunt u het account in deze webwinkel verlengen voor 100 euro per jaar.​