• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Functional Capacity Evaluation (FCE), state of the art/state of science

Print 

Nascholing bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde

Functional Capacity Evaluations (FCE) zijn gestandaardiseerde methoden om de fysieke arbeidsbelastbaarheid te bepalen. FCE's zijn in Nederland circa tien jaar in gebruik binnen de revalidatie-, bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde, alsmede in de (arbeids)fysiotherapie. Ook arbeidsdeskundigen hebben er in toenemende mate mee te maken.
Ondanks toenemend gebruik is er nog veel onduidelijk over FCE. Met deze scholing beogen wij u in korte tijd een goed overzicht te geven over FCE. De inhoud van de nascholing wisselt voortdurend tussen state of the art en state of science.
Onder state of the art vallen de volgende onderwerpen: wat is een FCE, wat beoogt het te meten, hoe kan het worden gebruikt, welke FCE's zijn er in Nederland en wat zijn de overeenkomsten en verschillen, wat is de toegevoegde waarde van FCE ten opzichte van vragenlijsten en de inschattingen van deskundigen. Ook komt de praktijk aan bod en kunt u enkele tests zelf uitvoeren.
Tijdens de state of science wordt ingegaan op de wetenschappelijke kant van het meten van arbeidsbelastbaarheid. Wij gaan in op aspecten als betrouwbaarheid, validiteit, veiligheid en toepasbaarheid.

Opbouw in hoofdlijnen

16.00 - 18.00 uur  inhoudelijke inleiding
18.00 - 19.00 uur  pauze met broodjes
19.00 - 20.00 uur  praktijkvoorbeelden
20.00 - 21.00 uur  casus, capita selecta, arbeidsbelastbaarheid en arbeidsbelasting, discussie.

Doelgroep

Bedrijfsartsen, verzekeringsgeneeskundigen, medewerkers reïntegratiebureau's, arbeidsdeskundigen en bedrijfsfysiotherapeuten die in hun werk te maken hebben met arbeidsbelastbaarheid.
De nascholing is niet gericht op het  zelf uitvoeren van een FCE.

Docent

Dr. M.F. Reneman kent beide kanten van het vak: als fysiotherapeut heeft hij honderden FCE's afgenomen, voornamelijk bij mensen met chronische pijn, maar ook bij mensen met een motorische beperking of chronische ziekte. Dit zowel voor de revalidatiegeneeskunde, als voor bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde. Als bewegingswetenschapper is hij met tientallen internationale publicaties en presentaties op congressen één van de koplopers in dit vakgebied.

Accreditatie

De scholing is geaccrediteerd door SKO (3 punten).
Accreditatie is aangevraagd bij AbSg.

Certificaat

U ontvangt na afloop een nascholingscertificaat.

Plaats

Deze scholing vindt plaats in de 'Multifunctionele Ruimte' van het UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord, Dilgtweg 5 te Haren. U bent daar bereikbaar onder telefoonnummer 050 361 76 54. Er is voldoende en gratis parkeergelegenheid.

Meer informatie

Er is nog geen datum bekend van de eerstvolgende nascholing.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. L.N. van der Meer, tel. (050) 361 76 75, Contact