• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

De rol van de zorgprofessional in aanloop naar een rookvrije generatie

Print 
29 juli 2019

​​​​​​

Sinds 1 januari is het gehele UMCG terrein, dus ook locatie Beatrixoord, rookvrij. Op 12 juni opende staatssecretaris Paul Blokhuis ook nog de eerste officiële rookvrije zone van Nederland pal voor de deur van het UMCG (Hanzeplein Groningen). Aansluitend vond een debat plaats met studenten over de rol van de zorgprofessional bij preventie en roken.

​​​​​Artsen slaan alarm

​​Waarom vindt het UMCG dit zo belangrijk? Longarts Hester van der Vaart: "75% van mijn patiënten heeft een aandoening veroorzaakt door roken. Dan wil je daar toch iets aan doen? Roken en rookwaren moeten uit het zicht. Want hoe meer het uit je omgeving is, hoe minder mensen, en vooral kinderen, gaan beginnen met roken." Veel artsen vinden dan ook dat er meer maatregelen ter preventie moeten komen en slaan daarom massaal alarm. Ook van der Vaart deed mee met de actie #Artsenslaanalarm. "We willen zo de leden van de Tweede Kamer oproepen om het preventieakkoord te steunen: minder verkooppunten van tabak en de prijs fors omhoog. Op naar een rookvrije generatie."

​​​Protocol rokende patiënten

Binnen het Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord hebben we sinds 1 januari ee​​​n protocol voor de begeleiding van rokende (klinische) patiënten. Want als je gemiddeld 43 dagen opgenomen bent, en je mag op het hele terrein niet roken, dan moet je dat wel goed begeleiden. Overigens is het voor een revalidatietraject binnen de afdeling Chronisch Zieken zelfs verplicht dat je wil stoppen met roken. Anders word je niet toegelaten tot het traject. "Andere ziekenhuizen zien ons hierin vaak als voorbeeld. Daar zijn we natuurlijk heel trots op.", aldus van der Vaart.​