• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Gangbeeldonderzoek

Print 

Voor het gangbeeldonderzoek is in het UMCG Centrum voor Revalidatie een speciale ruimte ingericht. Je loopt in deze ruimte een aantal keren heen en weer over een traject van acht meter, zoals je op de foto ziet. Camera’s leggen de verschillende kanten vast: voor, achter en opzij. De computer registreert de krachten op de voeten, je bewegingsuitslagen en je spieractiviteit. De computer slaat de gegevens vervolgens op.

Je loopt over een speciale plaat in de vloer. Dit noemen we een krachtplaat. Met deze plaat meten we de krachten tussen je voet en de vloer. Als het nodig is voor het onderzoek, krijg je reflecterende bolvormige plakkers en/of gelplakkers op je huid. De reflecterende plakkers meten de bewegingsuitslagen van je heup, knie en enkel. Met de gelplakkers wordt je spieractiviteit gemeten. Waar de plakkers worden geplaatst hangt af van je klachten. Na afloop van gangbeeldonderzoek worden de plakkers verwijderd. Dit is hetzelfde gevoel als het verwijderen van een  normale pleister. Soms blijft je huid nog een paar dagen rood op de plek waar de plakker heeft gezeten.

Op basis van de gegevens van het gangbeeldonderzoek analyseren en beoordelen we hoe je loopt. De uitkomsten van het gangbeeldonderzoek en het lichamelijk onderzoek gebruikt de revalidatiearts om te beoordelen op welke manier je lopen verbeterd kan worden.

Hoelang het onderzoek duurt is afhankelijk van je klachten. In de meest eenvoudige vorm duurt het onderzoek ongeveer een half uur. Voor uitgebreidere metingen is meer tijd nodig. Het onderzoek duurt maximaal anderhalf uur.