• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

RenJeFit!: beweegprogramma voor kinderen met DCD

Print 

​​​​Vaak zijn kinderen met coördinatiestoornissen of DCD (Developmental Coordination Disorder) minder fit dan hun leeftijdgenootjes en vinden ze het lastig om mee te komen met sport en spel. Het Centrum voor Revalidatie ontwikkelt daarom voor deze kinderen een beweeg- en leefstijlprogramma. Dat beweegprogramma heet RenJeFit!. Heeft uw zoon of dochter DCD en is hij of zij snel moe of buiten adem? Of heeft hij of zij weinig plezier in bewegen? Misschien is RenJeFit! dan iets voor uw kind.

Bij RenJeFit! verbeteren kinderen onder leiding van een kinderfysiotherapeut hun conditie en spierkracht. In het op maat gemaakte programma doen zij spierkrachtoefeningen en spelletjes waarbij ze intensief moeten rennen en springen. Twee keer per week oefenen de kinderen in de sporthal op locatie Beatrixoord in Haren. Altijd in kleine groepjes met alleen kinderen met DCD. RenJeFit! is voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar.

De kinderen worden​ tijdens het beweeg- en leefstijlprogramma nauwgezet gevolgd zodat ze gerichte spel- en oefenadviezen kunnen krijgen. Plezier in bewegen staat bij RenJeFit! voorop, zodat de kinderen ook na het programma thuis actief blijven. De kinderen en de ouders krijgen tijdens en na RenJeFit! coaching en advies van een kinderfysiotherapeut en kinderpsycholoog. Ook dragen de kinderen regelmatig een stappenteller. Ouders, broertjes of zusjes kunnen een stappenteller lenen, zodat het hele gezin mee kan doen! Het doel van RenJeFit! is dat kinderen beter mee kunnen komen met sport- en spelactiviteiten op school, thuis of bij sportverenigingen.

 

Onderzoek naar het effect van RenJeFit!

RenJeFit! is nog in ontwikkeling. Het onderzoekt het effect van een intensief beweegprogramma op de fitheid van kinderen met DCD. Ook is het onderzoek gericht op de vraag in welke mate de oefeningen leuk en uitdagend zijn. Om het effect te meten wordt de fitheid van de kinderen voor, tijdens en na het volgen van het programma gemeten. Mogelijk dragen de gegevens uit het onderzoek bij aan het beter en plezieriger maken van oefenprogramma’s voor kinderen met DCD.

Aanmelden

Als u denkt dat het programma voor uw zoon of dochter zinvol kan zijn, kan uw huisarts of specialist uw kind verwijzen.​

 ​​
​​