• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Coördinatiestoornissen (DCD)

Print 

​Developmental Coordination Disorder (DCD) is de Engelse naam voor een motorische coördinatiestoornis. Hoewel het een lichte stoornis is, kan DCD bij jongeren in verschillende situaties problemen geven.

Voor jongeren met DCD kunnen handelingen zoals lopen, sporten, schrijven of knippen veel moeite kosten. Veel jongeren met DCD werken hierdoor traag of komen niet goed mee op school. Je kunt moeite hebben om met de juiste motoriek te reageren. Sporten of bewegen kan hierdoor moeilijk zijn. Daarnaast kan het lastig zijn om je goed te concentreren. Sommige kinderen en jongeren met DCD hebben moeite met het horen, zien en begrijpen van wat er om hen heen gebeurt.

Intake en observatie

Nadat de revalidatiearts de aanmeldingsbrief van de huisarts of specialist heeft ontvangen, krijg je een oproep voor het spreekuur bij de revalidatiearts. Dit noemen we een intake. De intake bestaat uit een lichamelijk onderzoek en gesprek. In dit gesprek bespreek je met de arts wat je moeilijk vindt om te doen. Op basis van dit gesprek en het onderzoek kan de arts besluiten tot een DCD-observatie.

Om te kijken of jij DCD hebt, starten we een DCD-observatie. Deze observatie wordt gedaan door een revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en psycholoog, bijgestaan door de psychologisch testassistent. Voor de DCD-observatie heb je een doorverwijzing van je huisarts of specialist nodig.

Behandeling

Met de observatie doet de arts een voorstel voor een eventuele verdere behandeling. Dit kan een individuele behandeling of groepsbehandeling zijn door een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of muziektherapeut in het Centrum voor Revalidatie. Je kunt ook het advies krijgen voor een behandeling door een fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Het DCD-team kan je ook advies geven over een sport of schooltype dat bij jou past. Als je ouders het prettig vinden begeleidt en ondersteunt een psycholoog ze met een aantal gesprekken.

​Voor kinderen tot en met twaalf jaar is er een speciaal programma om de conditie en spierkracht te verbeteren.  ​