• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Behandelteam

Print 

Revalidatiearts 

De revalidatiearts bepaalt samen met jou en de andere behandelaars je behandeldoelen. De revalidatiearts is het hoofd van het behandelteam en houdt bij of jij je behandeldoelen haalt. De revalidatiearts onderzoekt je voordat het revalidatietraject begint. Ook tijdens het revalidatietraject word je regelmatig door de revalidatiearts onderzocht.

De revalidatiearts is het aanspreekpunt voor al je vragen, bijvoorbeeld over de gevolgen van je beperking. Als je vragen hebt over aanpassingen of voorzieningen, zoals op het gebied van schoenen, spalken of andere hulpmiddelen kun je bij de revalidatiearts terecht.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut is er om je te leren zo goed mogelijk met je lichaam om te gaan. De fysiotherapeut zorgt ervoor dat je lichaam sterker wordt en dat je meer conditie opbouwt. Het belangrijkste is dat je weer plezier en vertrouwen in bewegen krijgt. Samen met de fysiotherapeut kun je ontdekken welke sport voor jou leuk is om te doen. Zo oefen je precies wat jij het belangrijkste vindt. Als het nodig is kan de fysiotherapeut je helpen bij het vinden van een geschikt hulpmiddel. Als het bijdraagt aan je revalidatie ga je soms samen met de fysiotherapeut zwemmen.

Ergotherapeut

De ergotherapeut leert je alledaagse dingen, zoals aankleden, fietsen en schrijven. Soms heb je een hulpmiddel nodig, zoals een spalk of een rolstoel. De ergotherapeut weet precies welke hulpmiddelen er zijn en hoe je een hulpmiddel kunt aanvragen.

Muziektherapeut

Muziek is een middel om met anderen te communiceren. Muziek kan je aanzetten tot bewegen. Muziek kan ook invloed hebben op je stemming. De muziektherapeut onderzoekt en stimuleert je sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kunt met behulp van muziek en muziekmaterialen aangeven wat je denkt en voelt. Je kunt met muziek je gevoelens uiten zoals blijdschap en verdriet. Jij en de muziektherapeut gaan samen op zoek naar een manier om plezier te beleven aan muziek. Ontspanning, beweging en interactie zijn daarbij belangrijk. De muziektherapeut kan je ook helpen bij het zoeken naar een geschikte muziekvorm of (aangepast) muziekinstrument.

Logopedist

De logopedist onderzoekt en stimuleert je ontwikkeling op het gebied van spraak en de motoriek van je mond. Als je moeite hebt met spreken, kan de logopedist je andere mogelijkheden leren om te communiceren, bijvoorbeeld met plaatjes of gebaren. Het is belangrijk dat je leert hoe je duidelijk kunt maken wat je bedoelt. Als het nodig is zoekt de logopedist, samen met jou, naar een geschikte methode en/of hulpmiddel om het praten te verbeteren. Ook als je moeite hebt met drinken, slikken, eten of tandenpoetsen kan de logopedist dit met je oefenen.

Psycholoog/Orthopedagoog

De orthopedagoog of psycholoog is ervoor om naar je te luisteren. Als je problemen hebt op school, thuis of met vrienden kun je dit bespreken met de psycholoog of orthopedagoog. De psycholoog of orthopedagoog kan je helpen om handiger om te gaan met problemen, beter voor jezelf op te komen en meer zelfvertrouwen te krijgen. De psycholoog of orthopedagoog heeft handige testen om te onderzoeken of je problemen hebt met leren, onthouden of concentreren. Als het nodig is kan de psycholoog of orthopedagoog je advies geven over school.

Maatschappelijk werker

De maatschappelijk werker is er om je ouders of verzorgers te helpen bij eventuele problemen die ze thuis tegen kunnen komen. Als er dingen geregeld moeten worden kan de maatschappelijk werker je ouders daarbij helpen. Ook zorgt de maatschappelijk werker ervoor dat je ouders andere ouders leren kennen zodat zij met elkaar kunnen praten en van elkaar kunnen leren.