• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Bewegen is belangrijk

Print 

Tijdens uw opname is er al veel aandacht voor bewegen, als onderdeel van de behandeling. Maar ook na uw opname of revalidatie is er aandacht voor bewegen of sport in uw thuissituatie. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Module Bewegen en sport

Als u fit bent, herstelt en revalideert u sneller. Ook heeft u langer voordeel van het resultaat van uw revalidatie. Daarom volgt elke patiënt in het Centrum voor Revalidatie de behandelmodule ‘Bewegen en sport’. Het programma richt zich op fitheid en op een geschikte vorm van bewegen of sport voor u. Het programma is op maat, met uw doel als uitgangspunt.

Bewegen in het ziekenhuis

Ook tijdens een opname in het ziekenhuis, is het belangrijk dat u blijft bewegen binnen uw mogelijkheden. Bewegen zorgt voor sterke spieren en u houdt uw conditie op peil. Dit doen we met een serie van 5 filmpjes waarmee u zelf aan de gang gaat. U ziet ook hoe u de oefeningen het beste kunt doen. 

Het beweeg- en sportloket

Bij het Beweeg- en Sportloket kunt u terecht met al uw vragen over aangepast bewegen en sporten. Voorbeelden zijn hoe u na uw revalidatie het beste in beweging blijft en wat geschikte sportmogelijkheden voor u zijn. Ook kunt u hier een persoonlijk advies krijgen op het gebied van bewegen en sporten.

Beweeg- en sportadvies op maat

Tijdens de revalidatie bekijkt u samen met de beweeg- en leefstijladviseur waar uw interesses, motivatie en mogelijkheden liggen op het gebied van bewegen en sport. Zo werkt u aan uw eigen doelen voor het ontwikkelen, behouden of uitbouwen van een actieve leefstijl.

Blessure- en adviesspreekuur

Een arts kan u doorsturen naar dit spreekuur als u klachten heeft als u sport of beweegt. Bijvoorbeeld voor klachten door overbelasting bij intensief rolstoelgebruik of gebruik van een prothese bij een actieve leefstijl of sportbeoefening. Of voor vragen over (chronische) pijnklachten, door bewegen of sportbeoefening. Iedereen met een verwijzing kan terecht op dit spreekuur: topsporters, mensen met een motorische beperking of mensen met een actieve leefstijl.

Leefstijlwijzer

Met de Leefstijlwijzer krijgt u inzicht in uw eet- en drinkgedrag en in hoeveel u rookt en beweegt. U kunt meedoen aan een korte check, die bestaat uit een digitale vragenlijst, kort interview en het meten van uw lengte en gewicht. De leefstijlcoaches van het Centrum voor Revalidatie geven u daarna een vrijblijvend advies.

Beweegcoach+

Omdat veel mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte niet (meer) regelmatig in het UMCG of in Beatrixoord komen is het belangrijk om beweging ook te stimuleren in de thuisomgeving. In samenwerking met Huis voor de Sport Groningen en verschillende gemeenten voeren wij het programma ‘Beweegcoach+’ uit. Beweegcoach+ is gebaseerd op theorie, en is een effectieve methode voor het verbeteren van loopvaardigheid, uithoudingsvermogen en balans.

In gemeenten wordt een netwerk van organisaties vanuit zorg en welzijn gevormd, die deelnemers kunnen doorverwijzen naar Beweegcoach+. Binnen Beweegcoach+ helpt een beweegcoach u met het zoeken naar een beweegactiviteit die u leuk vindt. Dit kan georganiseerde beweging zijn, bijvoorbeeld bij een vereniging of sportschool in de buurt. Het kan ook gaan om een stukje fietsen, eventueel met een maatje of meer bewegen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld een wandeling naar de supermarkt. U krijgt een activiteitenmonitor (stappenteller) in bruikleen, en wordt een jaar door de beweegcoach begeleid. Aan het begin van het programma gaat u naar een fysiotherapeut in de buurt voor een gratis intake. Een aantal keer per jaar worden monitoringsmomenten georganiseerd om te bepalen hoeveel uw gezondheid is verbeterd. ​

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook Twitter YouTube