•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Wat is thuisbeademing?

Print 

​​Thuisbeademing is geen therapie voor een ziekte, maar het bestrijden van een symptoom van een ziekte: onvoldoende ademhaling. Het doel is het verbeteren van de ademhaling zodat de kwaliteit van leven verbetert. Thuisbeademing wordt ook wel chronische ademhalingsondersteuning genoemd. Dit omdat patiënten vaak de rest van hun leven beademd worden.

Ademhaling

Elke keer dat we ademhalen, halen onze longen zuurstof uit de omgevingslucht. Het zuurstof komt via het bloed bij de cellen. Daar wordt het gebruikt bij de stofwisseling. Dat zijn bepaalde processen in de cellen. Daarbij ontstaat een afvalstof: koolzuur. Via uw bloed gaat deze afvalstof terug naar uw longen. Het koolzuur verlaat het lichaam bij het uitademen.

Ademhalingsproblemen

Soms kan iemand onvoldoende diep ademhalen, bijvoorbeeld door een spier- of longziekte. En er blijft te veel koolzuur achter in het lichaam, en er komt te weinig zuurstof binnen. Dit wordt ook wel hypoventilatie genoemd. Hierdoor kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • hoofdpijn
  • moeheid, doordat ademhaling te veel inspanning kost
  • concentratieproblemen en sufheid
  • slijm in de longen, doordat een patiënt te weinig kracht heeft om slijm op te hoesten. Hierdoor kan een longontsteking ontstaan.  
  • afvallen, doordat het ademhalen te veel energie kost
  • ​weinig eetlust

Bij langdurige hypoventilatie kan het koolzuurgehalte zo hoog oplopen, dat iemand in coma kan raken en overlijden.

Beademingsapparaat

Bij thuisbeademing ondersteunt een beademingsapparaat de ademhaling. Het apparaat brengt omgevingslucht in de longen en verwijdert koolzuurgas via de ademhalingslucht.

Vormen van beademing

Er zijn 2 vormen van thuisbeademing: via een masker of via een tracheostoma die worden aangesloten op het beademingsapparaat. U krijgt altijd 1 van beide vormen, nooit beide. 

Alleen ’s nachts of continu

Ademhalingsproblemen ontstaan vaak geleidelijk. Hypoventilatie ontstaat vaak ’s nachts, omdat mensen dan minder bewust en oppervlakkiger ademhalen. Een patiënt voelt zich in de loop van de dag meestal weer beter, omdat hij dan bewuster en actiever ademhaalt. Dan heeft een patiënt alleen ’s nachts beademing nodig.

Het is niet te voorspellen hoe lang beademing tijdens alleen de nacht voldoende is. Beademing geneest de ziekte niet, en ziektes kunnen erger worden. Bij bijvoorbeeld een progressieve spierziekte komt er een moment dat een patiënt ook overdag beademd moet worden. Bijvoorbeeld eerst tijdens de middagslaap en later nog vaker. De overgang van nachtelijke beademing naar continue beademing 's nachts én overdag gebeurt meestal geleidelijk.

‘Thuis’ in thuisbeademing

Thuisbeademing is beademing in een ‘thuissituatie’. Dat is een plek buiten het ziekenhuis, zoals uw eigen huis. Maar bijvoorbeeld ook een verpleeghuis, een revalidatiecentrum een Fokus-project of een andere woonvorm.​

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram