•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Hoesttechnieken

Print 

​​​​​​​​Slijm dat niet opgehoest kan worden, kan benauwdheid en luchtweginfecties veroorzaken. Patiënten die niet genoeg spierkracht hebben om te ademen, hebben soms ook niet voldoende kracht om slijm op te hoesten. Hoesttechnieken helpen in dat geval. Het Centrum voor Thuisbeademing kan helpen met deze technieken.​ ​We bepalen ook wie in aanmerking komt voor airstacken en de hoestmachine.

Airstacken 

Airstacken is een hoesttechniek waarmee u leert hoe u uw luchtwegen openhoudt en met meer kracht kunt hoesten. Bij airstacken wordt lucht via een masker of mondstuk in de longen geblazen, tot de grootst mogelijke longinhoud. Dit zorgt ervoor dat:

  • de ademhalingsspieren uitrekken
  • de borstkas soepel blijft
  • de luchtwegen meer open zijn
  • iemand mogelijk minder luchtweginfecties krijgt
  • de ernst van de luchtweginfecties afneemt.

Airstacken kan mensen met een spierziekte en verminderde hoestkracht helpen. Dat kunnen mensen zijn die beademd worden, zowel met een masker als een tracheostoma. Maar ook patiënten die (nog) geen beademing hebben. Airstacken kan ook preventief werken, om de verergering van luchtweginfecties en nieuwe luchtweginfecties te voorkomen.

Airstacken kan niet voorkomen dat chronische beademing bij mensen met een bepaalde spierziekte op een gegeven moment noodzakelijk wordt. 

Een voorwaarde om te kunnen airstacken, is dat de patiënt de lucht met open mond vast kan houden. Het is ook belangrijk om 2-3 keer per dag te airstacken. Dit om de techniek steeds beter te beheersen. Bij problemen met het ophoesten van slijm, bijvoorbeeld bij verkoudheid, kan een patiënt vaker airstacken.

Als hoesttechnieken voor u baat kunnen hebben, dan hoort u dit van uw behandelaar of zorgverlener. We leren u dan airstacken als u bent opgenomen in het ziekenhuis, tijdens een bezoek aan de polikliniek of tijdens een huisbezoek.

Hoestmachine

Een hoestmachine is geen beademingsapparaat, maar een apparaat dat kan helpen bij het ophoesten van slijm uit de luchtwegen. De machine blaast eerst lucht in de luchtwegen van een patiënt. Daarna zuigt het apparaat de lucht weer uit het lijf. Door de onderdruk ontstaat een krachtige uitademingsluchtstroom. Dit is vergelijkbaar met ‘gewoon’ hoesten. Hierdoor kan iemand slijm gemakkelijker ophoesten. 

Patiënten kunnen de hoestmachine gebruiken in het ziekenhuis. Een verpleegkundige van het Centrum voor Thuisbeademing stelt de machine in. De hoestmachine kan ook thuis worden gebruikt, maar dat gebeurt alleen in heel uitzondelijke gevallen. 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram