•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Radiofarmaca

Print 

Door de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) wordt gebruik gemaakt van radiofarmaca (radioactief gemerkte verbindingen) ten behoeve van diagnostiek en therapie, al dan niet in het kader van klinisch geneesmiddel onderzoek. De afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie is verantwoordelijk voor inkoop, bereiding, kwaliteitscontrole en medicatiebewaking van deze radiofarmaca.

GMP faciliteit

Voor de klinische praktijk worden de meeste standaard radiofarmaca zelf geproduceerd. De afdeling NGMB beschikt over een unieke state-of-the-art GMP faciliteit, waar tevens radiofarmaca bereid kunnen worden voor onderzoeksgroepen binnen het UMCG/RuG óf in het kader van contractresearch door of voor bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van geneesmiddelen.

Translatie

De faciliteit is zodanig ontworpen dat hier op kleinschalig niveau verschillende typen radiofarmaca geproduceerd kunnen worden en is hiermee een universele faciliteit voor (pre-) klinische producties. De radiofarmaca die gemaakt kunnen worden variëren van kleine moleculen tot radioactief gelabelde antilichamen. Gedurende de onderzoeksfase van een klinisch project biedt de afdeling NGMB de mogelijkheid ondersteuning te geven op GMP gebied om de translatie vanuit het laboratorium naar GMP productie zo kort mogelijk te houden. Dit kan zijn op het gebied van procesontwikkeling, validatie en analyses.