•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Bereidingen en analyse

Print 

De afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie (KFF) koopt niet alleen geneesmiddelen in, maar maakt deze ook zelf. Het gaat dan voornamelijk om geneesmiddelen die niet in de handel verkrijgbaar zijn. De afdeling KFF heeft een grote unit die deze zelf geproduceerde medicijnen op voorraad maakt. Daarnaast maakt de afdeling KFF tal van geneesmiddelen klaar voor toediening aan de individuele patiënt. Zo worden bijvoorbeeld cytostatica (chemotherapieën) gemaakt voor de behandeling van kanker en ook parenterale voeding. Parenterale voeding is vloeibaar voedsel dat via een infuus wordt toegediend. Ook maakt de afdeling veel capsules, drankjes (voor kinderen), zetpillen, zalven en crèmes.

Bepaling van geneesmiddelspiegels in bloed en urine

Het laboratorium van de afdeling KFF analyseert geneesmiddelspiegels in o.a. bloed (Therapeutic Drug Monitoring) om zo bij te dragen aan optimale behandeling van de patiënt. De ziekenhuisapotheker adviseert op basis van de bloedspiegel over het gebruik en de dosering van het geneesmiddel.

Vergiftigingen

Het laboratorium voert ook bepalingen uit voor toxicologisch onderzoek in de vorm van een analyse van urine of bloed. Dit onderzoek gebeurt voor patiënten met vergiftigingsverschijnselen. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten die mogelijk een overdosis van een geneesmiddel hebben ingenomen (al dan niet per ongeluk). In dergelijke situaties is het belangrijk dat de behandelend arts weet of de patiënt vergiftigd is, waarmee en in welke hoeveelheid. Vaak kan de ziekenhuisapotheker een gericht advies geven over de behandeling bij vergiftigingen.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram