•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Veilige zorg: wat kunt u zelf doen

Print 

Als u opgenomen bent in het UMCG, dan houdt de ziekenhuisapotheker het proces van voorschrijven tot en met toedienen van geneesmiddelen nauwlettend in de gaten. Hij controleert elke stap.

Het ziekenhuis is uiteraard verantwoordelijk voor veilige zorg. U kunt als patiënt zelf echter ook een belangrijke rol spelen in het voorkomen van ongevallen en vergissingen met o.a. medicijnen tijdens het zorgproces. Als u de onderstaande informatie leest, weet u waar u tijdens de behandeling op kunt letten en welke vragen u kunt stellen als dingen anders gaan dan u had verwacht.

Houd zelf bij welke medicijnen u gebruikt: haal uw actuele medicatieoverzicht bij uw apotheek

Houd zelf een overzicht bij van de medicijnen die u gebruikt. Ook de geneesmiddelen die u bij de drogist of in de supermarkt koopt zijn hierbij belangrijk, denk aan crèmes, pijnstillers, vitaminepreparaten en homeopathische middelen. U kunt een actueel medicatieoverzicht bij uw apotheek halen. Vraag uw behandelaar om uw overzicht regelmatig met u door te spreken. Bij onverwachte situaties is uw behandelaar dan ook altijd op de hoogte.

Zorg dat u dit actuele medicatieoverzicht altijd paraat heeft

Als u wordt behandeld in het ziekenhuis, is het belangrijk dat u uw actuele medicatieoverzicht meeneemt. Neem zo mogelijk de verpakkingen van uw medicijnen mee. Denk eraan om ook allergieën te melden, bijvoorbeeld een allergie voor penicilline.
Het is handig om uw actuele medicatieoverzicht altijd bij u te hebben. Mocht u onverhoopt in een acute (nood)situatie terecht komen, dan kunnen hulpverleners direct nagaan welke medicijnen u gebruikt.

Voel geen schroom, wees openhartig

Het is belangrijk om uw behandelaar te vertellen over uw persoonlijke situatie. Geef daarom naast een zo compleet mogelijk overzicht van uw medicijnen ook informatie over eventueel alcohol- of drugsgebruik. Dit is namelijk van invloed op de werking van medicijnen.  Geef daarom alle informatie hierover, zodat u samen met de behandelaar onveilige situaties kunt voorkomen. De behandelaar zal uw informatie altijd vertrouwelijk behandelen.

Let op als uw medicijnen of de verpakking er anders uitzien

Als de medicijnen of de verpakking er anders uitzien dan u gewend bent, vraag dan altijd of deze wel voor u bestemd zijn. Het kan ook zijn dat het andere geneesmiddelen zijn die dezelfde werking hebben als de medicijnen die u eerder al gebruikte.

Vraag een nieuw medicatieoverzicht bij ontslag, voor u en uw apotheker

Als u na een behandeling nieuwe of andere medicijnen voorgeschreven krijgt naast de geneesmiddelen die u al gebruikt, vraag dan om een compleet nieuw overzicht van alle medicijnen. Heeft u medicijnen gebruikt waarvan u bepaalde bijwerkingen of een allergische reactie kreeg? Vertel het uw apotheker en laat het vermelden op uw medicatieoverzicht.
Dit overzicht kunt u ook weer aan uw andere behandelaars geven, of bij uw apotheek laten zien als u nieuwe medicijnen gaat halen.

Bron: Mijn Zorg Veilig / NPFC (website)

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram