Wenckebach Instituut

  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Laparoscopische lies- en buikwandbreuken

Datum: 04 november 2020
Inschrijving: Niet meer mogelijk
Soort: Cursus/workshop
Algemeen

De behandeling van breuken maakt het noodzakelijk dat een moderne chirurg de keuze heeft uit verschillende behandelmogelijkheden, zowel open als laparoscopische. Er is op dit moment niet één behandeling die ideaal is voor ieder type breuk. De laparoscopische techniek wijkt sterk af van de open technieken en vereist toch wel gerichte training. De literatuur laat zien dat het, zelfs na een lange leerperiode, noodzakelijk is om de techniek goed onder de knie te krijgen. Het begint allemaal met een gedegen cursus waar de basistechnieken aangeleerd worden, samen met de benodigde theoretische onderbouwing.

De ontwikkelingen rondom het nieuwe Coronavirus kunnen van invloed zijn op het onderwijs dat we plannen. We volgen de ontwikkeling en het beleid nauwgezet en haken hierop aan, bijvoorbeeld door locatie, groepsgrootte of werkvormen aan te passen.

Doelgroep

Gevorderde AIOS en specialisten van de snijdende specialismen.

Doel

Aan het eind van de cursus heeft u de kennis verworven om keuzes te maken in beschikbare
hechttechnieken en kunt u deze technieken toepassen. Voor het verder perfectioneren van de techniek wordt een trainingsopstelling voor gebruik in de thuissituatie aanbevolen.

Programma

Programma

Deze basiscursus laparoscopische breukchirurgie is zowel praktisch als theoretisch van aard. Vrijwel alle programmaonderdelen hebben de vorm van een inleidende lezing, gevolgd door een practicum. Er wordt aandacht besteed aan technische benodigdheden, positionering, voorbereiding op de OK, voorbereiding van de patiënt, anatomische overwegingen, laparoscopische liesbreuktechnieken en buikwandbreuken. Ook begrippen als bridging vs nonbridging, keuzes in prothetisch materiaal, afhankelijk van de gekozen techniek en biologicals komen aan bod. Tijdens de cursusdag wordt gewerkt met diverse materialen en weefsels. We beginnen met de trainingen van de basisvaardigheden voor de breukchirurgie. Daarna oefenen we deze techniek op varkensweefsel en uiteindelijk komt alles samen bij chirurgie op het gepreserveerde humane anatomische preparaat.

Programma
08.50 Ontvangst en registratie
09.00 Voordracht: Anatomie van het lieskanaal en de buikwand en de consequenties voor de endoscopische benadering
09.30 Voordracht: Introductie in de laparoscopische buikwandchirurgie
10.00 Practicum oefenbox: Laparoscopisch herstel littekenbreuk
12.00  Lunch
12.45 Voordracht: Laparoscopisch lies- en littekenbreukherstel
13.30 Practicum: Laparoscopisch lies- en littekenbreukherstel op Thielse lichaam
17.00  Evaluatie en uitreiking certificaat

Docent

Drs. F.A. Dijkstra, chirurg, UMCG
Prof. dr. J.P.E.N. Pierie, chirurg, Medisch Centrum Leeuwarden en
hoogleraar medisch onderwijs ihb Endoscopische chirurgie, postacademisch onderwijs UMCG

Erkenning

U ontvangt na afloop een nascholingscertificaat.

Organisatie

Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden in samenwerking met het Skillscenter UMCG en de Aesculab Academy/ B. Braun company.

Kosten & inschrijving

Kosten

De kosten voor deelname zijn nog niet bekend.

Inschrijving

Deze cursus is geannuleerd, u kunt zich niet meer inschrijven. Heeft u interesse in deelname aan een volgende editie van deze cursus? Gebruik dan de knop 'Op de hoogte blijven', dan informeren wij u zodra u zich kunt inschrijven.

De ontwikkelingen rondom het nieuwe Coronavirus kunnen van invloed zijn op het onderwijs dat we plannen. We volgen de ontwikkeling en het beleid nauwgezet en haken hierop aan, bijvoorbeeld door locatie, groepsgrootte of werkvormen aan te passen.

Algemene voorwaarden

Meer informatie

Meer informatie

Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
Secretariaat Postacademisch Onderwijs
(t) 050-3613558 (e) Contact

De ontwikkelingen rondom het nieuwe Coronavirus kunnen van invloed zijn op het onderwijs dat we plannen. We volgen de ontwikkeling en het beleid nauwgezet en haken hierop aan, bijvoorbeeld door locatie, groepsgrootte of werkvormen aan te passen.