Inhoud
In de functie staan twee zaken centraal:
• het technisch voorbereiden en uitvoeren van de dialysebehandeling
• de psychosociale begeleiding van de patiënt en zijn naasten.
Dat vertaalt zich in een tamelijk zwaar inhoudelijk programma. Je verwerft je specifieke kennis van nierfunctiestoornissen, nierziekten en nierfunctievervangende behandelingen zoals hemodialyse, peritoneale dialyse en filtertechnieken. Ook de niertransplantatie wordt hiertoe gerekend.
Daarnaast komt in de opleiding natuurlijk ook de psychosociale zorg voor de patiënt en zijn naasten aan de orde. Dan gaat het over voorlichting, instructie en begeleiding. Maar bijvoorbeeld ook hoe je gezondheidsrisico’s van je patiënten tijdig onderkent.
Je leert deze kennis en vaardigheden toe te passen bij chronisch zieke patiënten, bij acuut opgenomen patiënten en bij IC-patiënten. Je leert deze kennis toe te passen op álle aspecten van het vakinhoudelijk handelen. Je verdiept je dus ook in de coördinatie van de zorg rond een patiënt in een multidisciplinair team.
Theorie en praktijk
De opleiding bestaat uit een theorie- en praktijkdeel. De kennis wordt gepresenteerd in de vorm van responsiecolleges, opdrachten en zelfstudie. Je oefent de vaardigheden in het skillslab en binnen je eigen werkkring. Je krijgt daartoe een groot aantal verwerkingsopdrachten. Je werkbegeleider begeleidt je bij het uitvoeren van deze opdrachten.
Soms kunnen studenten een onderdeel van de opleiding niet uitvoeren binnen hun eigen instelling. Sommige centra hebben bijvoorbeeld geen IC of geen peritoneale dialyse. Dan is een aanvullende stage in een ander ziekenhuis of dialysecentrum verplicht.
Je kunt een vrijstelling verkrijgen voor een theoretisch onderdeel van de opleiding. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt en hoe je vrijstelling aanvraagt lees je bij Beleid rondom vrijstelling.
Toetsing
Tijdens je opleiding word je op verschillende momenten getoetst. Het toetsplan bestaat uit:
• Kennistoetsen
• Verzorgen van presentaties, soort klinische les
• Verwerkingsopdrachten na iedere onderwijsbijeenkomst
• Proeve van bekwaamheid na iedere module
• Plan van aanpak voor een kwaliteitsproject binnen je eigen beroepspraktijk. Deze stel je aan het einde van de opleiding op in het kader van de module over kwaliteitszorg.
• Presentatie van dit plan binnen je eigen afdeling.
Erkenning
De vervolgopleiding Dialyseverpleegkunde is erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO).