Wenckebach Instituut

  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Geboorte en kraamtijd in verschillende culturen

Datum: 11 december 2018
Inschrijving: Niet meer mogelijk
Soort: Cursus/workshop
Algemeen

In een multiculturele samenleving hebben zorgprofessionals te maken met allerlei verschillende gewoontes rondom de bevalling, kraamtijd en opvoeding. Juist in deze periode van het leven vervalt de barende of kraamvrouw in wat voor haar vertrouwd is. Ze maakt zich zorgen en voelt zich onzeker. Wat staat haar te wachten? Rituelen kunnen helpen om met de onzekerheid om te gaan. Geen wonder dat er rondom de zwangerschap en de geboorte in elke cultuur heel veel rituelen bestaan. Wanneer je hier meer kennis over hebt, kun je bepaalde gebruiken en inzichten makkelijker herkennen en hier de zorg en advisering op afstemmen.

Doelgroep

Verpleegkundigen werkzaam op de afdeling Obstetrie, kraamverzorgenden, GGD-medewerkers, verloskundigen en andere geïnteresseerden. 

Doel

Na afloop van deze scholing heb je inzicht in:
•  de gebruiken en tradities van verschillende culturen
•  hoe je een gesprek aangaat over deze gebruiken en tradities

Duur

De scholing duurt van 09.30 tot 17.00 uur.

Programma

Programma

Tijdens de trainingen is er aandacht voor de karakteristieken en gebruiken in relatie tot de bevalling en kraamtijd van Turkse, Marokkaanse, Kaapverdiaanse, Antilliaanse en Surinaamse doelgroep. 

Onderwerpen die aan de orde komen:
•  Migratiehistorie
•  Karakteristieken van de verschillende religies en culturen
•  Etniciteit gerelateerde ziekten
•  Belang van onderlinge communicatie
•  Rol van het netwerk (familie, vrienden) van de vrouw
•  Gedrag en houding ten opzichte van de bevalling en kraamperiode

De scholing bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktisch deel met rollenspellen en oefeningen. Enige achtergrondkennis is nodig om alle gebruiken en rituelen die men in de praktijk tegen komt te kunnen plaatsen. Verder wordt er aan de hand van beeldmateriaal, gebruiksvoorwerpen en het uitbeelden van rituelen en handelingen rondom de bevalling en in de kraamperiode onderscheid gemaakt tussen cultuur en religie.

Locatie
Onderwijscentrum UMCG

Docent

De scholing wordt gegeven door stichting ‘Voorlichters Gezondheid Rotterdam’. De docenten zijn van allochtone afkomst. Wie kan beter uitleggen wat de achtergronden van bepaalde rituelen zijn dan vrouwen die zelf uit die cultuur afkomstig zijn? 
Het onderdeel over vrouwenbesnijdenis wordt gegeven door Stiena Kruze (praktijkopleider obstetrie, UMCG).

Accreditatie

De scholing is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister V&V en het Kwaliteitsregister Voortplanting, Obstetrie en Gynaecologie. Het aantal accreditatiepunten vind je in het online register. Aan het einde van de dag ontvang je een bewijs van deelname.

Organisatie

Het Wenckebach Instituut UMCG in samenwerking met stichting 'Voorlichters Gezondheid Rotterdam'.

Kosten & inschrijving

Kosten

Deelname aan deze scholing kost € 60,- per persoon. Inclusief koffie, thee en lunch. 

Inschrijving

De inschrijving voor deze cursus is gesloten, je kunt je niet meer inschrijven. Heb je interesse in deelname aan een volgende editie van deze cursus? Gebruik dan de knop 'Op de hoogte blijven', dan informeren wij je zodra je je kunt inschrijven.

Algemene voorwaarden

Meer informatie

Meer informatie

Wenckebach Instituut UMCG
School of Nursing & Health
(t) 050 361 7013 (e) Contact