Wenckebach Instituut

  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Tinnitus: neurofysiologische basis, diagnostiek en behandeling

Datum: 11 november 2020
Inschrijving: Nog niet mogelijk
Soort: Cursus/workshop
Algemeen

Tinnitus is een frequent voorkomende aandoening die zowel de patiënt als de behandelaar voor problemen stelt. Patiënten hebben vaak een eenvoudige wens: "ik wil dat het weer stil wordt." Toch is deze wens meestal niet te vervullen. Aangezien tinnitus in de meeste gevallen niet kan worden genezen, vergt de behandeling van tinnitus maatwerk. Door een goede balans tussen medische, audiologische en psychosociale diagnostiek en behandeling blijkt dat een groot deel van de patiënten adequaat kan worden geholpen. Gezien de diversiteit van de klachten en de gevolgen ervan voor het dagelijks leven, kan door een multidisciplinaire diagnostiek van tinnitus een passend advies worden gegeven op die gebieden waar de patiënt beperkingen ervaart. 

Doelgroep

KNO-artsen, audiologen, psychologen, AIOS en KLIFIOS vanuit genoemde vakgebieden.

Doel

Na afloop van de cursus heeft u inzicht in de relatie tussen de vele KNO-medische, audiologische en psychosociale facetten van tinnitus.

Programma

Programma

In de cursus Tinnitus wordt in verschillende presentaties inzicht gegeven in de snel groeiende wetenschappelijke kennis over tinnitus en komen de praktische aspecten van diagnose en behandeling van tinnitus aan bod. In het eerste deel van de cursus wordt ingegaan op de rol van het centraal auditieve systeem en de relatie met andere neurale systemen. Verder worden de medisch behandelbare pathologieën, die ten grondslag kunnen liggen aan tinnitus, behandeld. Na de lunch is er aandacht voor de multidisciplinaire benadering die in Groningen gekozen is om tinnituspatiënten te behandelen en wordt ingegaan op veel voorkomende psychosociale gevolgen van tinnitus. Ook komt de psychosociale diagnostiek en behandeling van tinnituspatiënten aan bod. Verder wordt ingegaan op het herkennen van psychosociale problematiek.

Meer informatie over het programma volgt.

Locatie
Onderwijscentrum UMCG

Accreditatie

Accreditatie van het programma wordt aangevraagd bij de Nederlandse Vereniging voor KNO-artsen, NVKF en FGzPt.

Organisatie

Wenckebach Instituut, UMCG Postgraduate School of Medicine, in samenwerking met de afdeling KNO/UACG van het UMCG

Kosten & inschrijving

Kosten

De kosten voor deelname zijn nog niet bekend.

Inschrijving

Inschrijving is nog niet mogelijk. Heeft u interesse in deelname? Gebruik dan de knop 'Op de hoogte blijven', dan informeren wij u zodra u zich kunt inschrijven.

Algemene voorwaarden

Meer informatie

Meer informatie

Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
UMCG Postgraduate School of Medicine
(t) 050-361 2755, (e) Contact