Wenckebach Instituut

  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag

Deze cursus wordt opgeschort, zie Kosten en Inschrijving voor meer informatie

Datum: 27 mei 2020
Inschrijving: Niet meer mogelijk
Soort: Cursus/workshop
Algemeen

De cursus van 27 mei 2020 gaat NIET door conform UMCG-beleid inzake het Coronavirus, zie tabblad Kosten en Inschrijving voor meer informatie.

Verbale en fysieke agressie op het werk. Het is niet aan de orde van de dag maar komt toch meer voor dan we zouden willen. In deze training leer je om gaan met agressief of grensoverschrijdend gedrag van patiënten, familie of collega’s. Dat kan fysiek agressief gedrag zijn, maar ook intimiderend, dreigend, boos of seksistisch gedrag. Agressief of grensoverschrijdend gedrag went nooit, maar je kunt wel leren er mee om te gaan. Hoe houd je controle over jezelf en de situatie? Dat staat centraal in de training. Je ontmoet vakgenoten van andere afdelingen/ instellingen en andere disciplines.

Doelgroep

UMCG-medewerkers, huisartsen en andere medewerkers van huisartsenpraktijken.

Doel

Na het volgen van de training kun je:
• Benoemen wat agressie is en welke verschillende vormen van agressie je meemaakt.
• Benoemen wat dit gedrag met je doet.
• Met collega’s van andere afdelingen ervaringen uitwisselen en op basis van die uitwisseling vaststellen welk gedrag toelaatbaar is en waar de grens ligt.
• Herkennen hoe je om gaat met conflicten in je werk.
• Handelend optreden in praktische situaties.
• Benoemen welke ondersteuning je nodig hebt van je leidinggevende in het omgaan met agressie.

Programma

Programma

In de training komen aan de orde:
• de oorzaken van verbaal of fysiek agressief gedrag
• het gedrag herkennen, diagnosticeren en interveniëren
• communicatieve vaardigheden
• inzicht in eigen gedrag en interventies in simulatiespelen met acteurs
• opvang na een heftige gebeurtenis met agressie

In de training is ruim aandacht voor simulatiespelen met professionele acteurs. De acteur reageert levensecht op de interventies van de cursist. Op die manier ervaart de cursist de consequenties van zijn gedrag en oefent daarna hoe hij het beste kan reageren en controle kan houden over zichzelf en de situatie.

Voorbereiding
Voorafgaand aan de training vul je een conflicthanteringstest in. De resultaten van deze test neem je mee naar de training. Je formuleert voor jezelf ten minste 1 en maximaal 3 persoonlijke leerdoelen voor de training. Je neemt deze leerdoelen mee naar de training.

Locatie
Onderwijscentrum UMCG

Accreditatie

Deze training is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister V&V. Het aantal accreditatiepunten vind je in het online register. De training is ook geaccrediteerd voor huisartsen en medisch specialisten.

Kosten & inschrijving

Kosten

Deelname aan deze training kost € 200,- per persoon.

Inschrijving

Deze cursus gaat NIET door conform UMCG-beleid inzake het Coronavirus. Sinds maandag 16 maart bieden wij een deel van ons onderwijs online aan. Deelnemers en studenten ontvangen per e-mail bericht wanneer het onderwijs online aangeboden kan worden. Als het onderwijs vraagt om een fysieke bijeenkomst worden deze zoveel mogelijk opnieuw ingepland, ook hierover ontvangen deelnemers en studenten per e-mail bericht.


Algemene voorwaarden

Meer informatie

Meer informatie

Wenckebach Instituut UMCG
Secretariaat School of Nursing & Health
(t) 050 361 9208 (e) Contact

Deze training voor je eigen praktijk, afdeling of team? Dat kan, de training kan ook op maat georganiseerd worden. Jouw eigen praktijk en vraagstelling staat centraal en -indien gewenst- komen we naar jouw eigen locatie. Meer informatie hierover vind je elders in ons aanbod. 

De cursus van 27 mei 2020 gaat NIET door conform UMCG-beleid inzake het Coronavirus. Sinds maandag 16 maart bieden wij een deel van ons onderwijs online aan. Deelnemers en studenten ontvangen per e-mail bericht wanneer het onderwijs online aangeboden kan worden. Als het onderwijs vraagt om een fysieke bijeenkomst worden deze zoveel mogelijk opnieuw ingepland, ook hierover ontvangen deelnemers en studenten per e-mail bericht.