Wenckebach Instituut

  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Teach the teacher-cursussen

Print 

​​​​​​​​​​​​Deze vier cursussen duren in principe elk twee opeenvolgende dagen.

Cursus 1: Didactische basisprincipes

Bij Didactische ba​sisprincipes gebruiken we de grondslagen voor het leren van volwassenen als rode draad om korte onderwijsmomenten effectiever en efficiënter te maken. We introduceren de feedbackregels van Pendleton en u oefent het geven en ontvangen van feedback in diverse situaties. Het thema 'toetsen en beoordelen', met name de KPB's, komt aan de orde. Ook besteden we tijd aan vaardigheidsonderwijs.

Cursus 2: Onderwijs in de dagelijkse praktijk

Hoe werkt dat nou in de dagelijkse praktijk: onderwijs met een patiënt? U leert in de cursus Onderwijs in de dagelijkse praktijk omgaan met onderwijs op momenten die voor patiëntenzorg zijn bedoeld. Ook leert u oefenen met verschillende vormen van onderwijs in kleine groepen en het werken met leerlingen met verschillende leerstijlen. Interactieve sessies met echte (co-)assistenten als leerlingen.

Cursus 3: Begeleiden, toetsen en beoordelen

Hoe zijn KPB's efficiënt en effectief te gebruiken? Wat is de functie en wat zijn de mogelijkheden van het portfolio? Dat komt ter sprake in de cursus Begeleiden, toetse​n en beoordelen. Ook oefenen we het voeren van voortgangsgesprekken en beoordelingsgesprekken met acteurs. ​

AIOS-cursus​

AIOS vervullen een cruciale rol in het onderwijs aan en de begeleiding van co-assistenten. In de herziene vervolgopleidingen is dan ook nadrukkelijk plaats gemaakt voor het ontwikkelen van onderwijsvaardigheden van AIOS. In deze cursus worden de AIOS aangesproken als leerling van hun opleiders/supervisoren én als docent van de co-assistenten. De AIOS-cursus lijkt qua inhoud op cursus 1, maar is toegesneden op de situatie van de AIOS.

Totale cursusaanbod

Een planning van de cursussen per ziekenhuis staat bij het To​tale cursusaanbod voor artsen.

Maatwerk​

In overleg is ook altijd maatwerk mogelijk. In een middag of avond gaan we met uw afdeling aan de slag met een specifiek thema, zoals KPB-training voor de staf en AIOS gezamenlijk of een training voor ouderejaars AIOS over het superviseren van jongerejaars.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via teachtheteache​Contact.

​​
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram